Prvi susret nakon izlaska iz zatvora: Čačić i Milanović se grlili i izljubili na otvaranju marine u Trogiru

Foto: Hina

KASNO sinoć otvorena je marina Brodotrogir i servisni centar za popravljanje jahti, čemu je nazočio i predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović.

Riječ je o prvoj fazi marine u koju je vlasnik Brodosplita Danko Končar investirao oko 70 milijuna kuna, a izgrađena su 133 veza u moru te 80 vezova na kopnu za jahte do 20 metara dužine i četiri veza za jahte do 50 metara dužine. Najavljeno je da će druga faza biti završena 2015. a treća faza 2017. godine kada će marina, kako je rečeno, imati 256 vezova za manje i srednje jahte i 30 vezova za megajahte dužine do 120 metara.

Svečanosti otvaranja marine u Brodotrogiru nazočio je i predsjednik Hrvatske Vlade Zoran Milanović, koji je u kraćem obraćanju nazočnima recitirao stihove pjesme "Bodulska balada".

Po završetku citiranja stihova "... i svaki dan smo zgrbljeni sve više", Milanović je dometnuo: "zgrbljeni nismo, ustali smo i uspravili se i idemo naprijed".

Milanović je također ustvrdio kako je među slavenskim nacijama "hrvastka nacija jedina nacija koja je značajan dio svog identiteta dugovala i duguje moru i pomorskoj tradiciji".

Rekao je da je marina u Brodotrogiru "sjajan posao" te da se njezina gradnja odvija po planu.

Svaki put kada se otvori nešto ovako kao što je marina, dometnuo je Milanović, "to je dio nas i rastemo zajedno s tim". Po završetku ceremonije otvaranja Milanović je razgledao marinu te maketu čitave marine čija će treća faza, prema najavi, biti završena 2017. godine.

Među nazočnima na otvaranju bila su i trojica ministara: poduzetništva Gordan Maras, uprave Arsen Bauk i turizma Darko Lorencin.

Čačić u Trogiru okuplja poduzetnike

Bivši predsjednik Hrvatske narodne stranke (HNS) Radimir Čačić kasno večeras u Trogiru izjavio je novinarima da se u tome gradu sastao sa skupinom poduzetnika koji se žele uključiti u njegovu stranku čije je utemeljenje u tijeku.

"U Trogiru sam se sastao sa skupinom jakih poduzetnika koji su izrazili želju da se pridruže Narodnoj stranci - reformistima, a riječ je o skupini ljudi koji nikada nisu bili u politici i sada žele ući u nju", rekao je Čačić novinarima u Brodotrogiru gdje je nazočio otvaranju marine. Čačić je također rekao da se u Trogiru sastao i s nekim stranačkim kolegama, odnosno bivšim članovima HNS-a za koje tvrdi se sada priključuju njegovoj novoj stranci, ali nije spominjao njihova imena.

Za vrijeme ceremonije otvaranja marine u Brodotrogiru Čačić se pozdravio s predsjednikom vlade Zoranom Milanovićem, koji je također nazočio svečanosti.

"Ovo je moj prvi susret s Milanovićem otkako sam izašao iz zatvora, oduvijek smo nas dvojica imali dobre i odlične odnose i nema nikakvog razloga da (ih) nemamo i dalje", kazao je Čačić.

Na upit je li se po izlasku iz zatvora sreo s predsjednicom HNS-a Vesnom Pusić, Čačić je odgvorio niječno.

Na pitanje kojeg će od dvoje kandidata poduprijeti na izborima za predsjednika Republike Hrvatske, Ivu Josipovića ili Kolindu Grabar Kitarović, Čačić je kazao kako će o tome odllučiti njegova stranka nakon što bude i službeno utemeljena.

Zamoljen da prokokomentira medijske informacije u njegovoj mogućoj koaliciji s Milanom Bandićem, Čačić je istaknuo kako je riječ o "jednoj bazičnoj političkoj poruci", čji je smisao da svi koji su nešto napravili i imaju rezultate, a nemaju ideološke predrasude, ne idu u sukobe.

"Idemo tražiti zajednički naziv za pomak u konstruktivno, sa svima razgovarama i razgovarat ćemo i mislim da sa svima imamo dobre odnose i da nam to stvara šanse", dodao je Čačić, pojašnjavajući planove svoje nove stranke. Dometnuo je kako ne isključuje ni razgovore sa HDZ-om i SDP-om.

Pročitajte više