Prvo je bio lipanj, pa burna jesen, a sad opet neki novi rok: Čačić najavio rast investicija sljedeće godine



"PRVA faza je stabilizacija gospodarskih tokova, a potom početak ciklusa rasta s 2013. godinom. Ključnu ulogu u toj priči imaju investicije“, rekao je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić govoreći na na seminaru za predstavnike HNS-ovih organizacija održanom u prostorijama Političke akademije.

Odgovornost prema trošenju

Podsjetimo kako je Čačić još krajem veljače obećao investicijski ciklus koji bi u ovoj recesijskoj godini trebao osigurati rast realnih investicija za čak 9,4 posto te najavio stotine javnih natječaja. Kada je stigao taj rok, Čačić je najavio burnu jesen u investicijama, a sada kada je i taj rok blizu Čačić je najavio početak ciklusa rasta početkom sljedeće godine.

Na političkoj akademiji HNS-a govorilo se o odgovornosti prema trošenju novca hrvatskih građana, održanju socijalne ravnoteže, investicijama na lokalnoj razini i njihova realizacija kroz javno-privatno partnerstvo. Čačić je tako naglasio, govoreći pred svojim HNS-ovcima kako je prva  odgovornost Vlade ona prema trošenju proračunskog novca, koji se, kako je rekao više ne smije trošiti neodgovorno. Druga je pokušaj da se zaštite najugroženiji slojevi društva - umirovljenici kroz indeksaciju mirovina, a mladi kroz niz mjera poput odluke o subvencioniranju prijevoza srednjoškolaca sa 75 posto.

Veliki teret


"Ovo je direktan doprinos stotinama tisuća obitelji koje svake godine šalju djecu u srednje škole. Radi se o velikom teretu, naročito ako imate dvoje djece, a bitno je da ta djeca ne izgube priliku kvalificirati se za ono čemu težimo – više i visoko obrazovanje“, poručio je Čačić koji je kao adut izvukao tvrdnju da je Vlada uvela besplatno visoko školstvo za redovne studente.

"Važno je da se da se primjerice škole, kao projekt u kojem je teret lokalne samouprave minimalan, prepozna kao nešto što direktno doprinosi kvaliteti života u cjelini, jer prelazak na jednosmjensku nastavu znači da će prostori škola u drugoj smjeni biti korišteni kao centri izvrsnosti te sportskih i kulturnih aktivnosti“, zaključio je Čačić.

 

Pročitajte više