"Psima ulaz zabranjen" Argentinca Rodriga Garcie u ZKM-u

Foto: zekaem.hr

TEMIŠVARSKO narodno kazalište iz Rumunjske gostovat će u subotu u Zagrebu, gdje će u okviru ciklusa Europsko kazalište u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) izvesti predstavu "Psima ulaz zabranjen" jedog od najprovokativnijih redatelja današnjice Rodriga Garcije.

Kako ističu na mrežnim stranicama ZKM-a, argentinsko-španjolski autor Rodrigo Garcia (1964.) multimedijalni je umjetnik koji je zajedno sa svojom kazališnom družinom "Mesnica", postao poznat po spektakularnim predstavama u kojima kritizira kapitalizam, neoliberalizam i konzumerizam.

Njegovu nerijetko ekstremnu teatarsku poetiku karakterizira, uz upotrebu novih tehnologija i najsuvremenijih medija, otvorena angažiranost protiv društvenih klišea i predrasuda, dok od svoje publike uvijek očekuje izravni interaktivni odnos. To postiže hotimičnim šokiranjem gledatelja i provokacijama koje moraju izazvati reakciju, ma kakva god ona bila jer, kako kaže Garcia, "napravim li predstavu oko koje će se svi složiti, onda je u društvenom smislu nepotrebna i neuspjela".

U svojim maštovitim, zabavnim i inovativnim inscenacijama neumorno traži smisao postojanja i uzroke ljudskog razočaranja te zagovara slobodu umjetničkog izražavanja, koja je u svakom smislu neograničena, posežući pritom za brutalnim i drastičnim prikazivanjem stvarnosti, te je duboko uvjeren da "najdublje značenje onog što radi leži u ljubavi i optimizmu".

Danas je Garcia etablirani autor, čest i rado pozivan gost velikih francuskih i španjolskih kazališta, Avinjonskog festivala, Biennala u Veneciji, Kunstenfestivala u Bruxellesu, dok je nedavno s velikim uspjehom režirao i dvije predstave u Schabühneu am Lehniner Platz u Berlinu - "Radije bih da me Goya opljačka, nego neka budala", u kojoj se poigrao s likom filozofa Petera Sloterdijka, te "Zabilješke iz kuhinje", duhovit projekt u okviru kuharskog duela s naglaskom na njegovu opsesivni motiv – hranu, kao najdublju ljudsku potrebu sa svim mogućnostima manipulacija njezinim značenjima.

Garcia je dobitnik brojnih kazališnih nagrada te ugledne Europske nagrade za novu kazališnu realnost 2009., a gostovanje njegova autorskog projekta u ZKM-u prva je prigoda hrvatske javnosti za upoznavanje s njegovim bogatim opusom.

U autorskom projektu "Psima ulaz zabranjen" u izvedbi Narodnog kazališta Temišvar taj umjetnik sintetizira sve preokupacije kojima se godinama bavio, istražujući pitanje nesnošljivosti i nasilja, koje za njega ima bezbroj lica, a jedno je posebice opasno, a to je ponižavanje, odbacivanje, zanemarivanje i indiferentnost.

"Iako je prva asocijacija na temu nasilja svakako agresija i fizički napad, Garcia nas upozorava da je buđenje straha u drugima, nasilje koje je najopakije jer stvara duboku mržnju, a time se ponovno potiče novo nasilje. Tom predstavom on nas upozorava da živimo u razorenom društvu bez moralne vertikale, te potiče u gledateljima buđenje savjesti vezane uz devijantna socijalna ponašanja", ističe se u najavi gostovanja.

Pročitajte više