Ptičja gripa u Britaniji, Njemačkoj i Nizozemskoj velika je prijetnja peradarstvu

Screenshot: YouTube

NOVI SOJ ptičje gripe otkriven u Europi, a sličan sojevima koji su 2014. već pojavili u Aziji velika je prijetnja peradarstvu, posebno u siromašnim zemljama na migratornim rutama na Crnome moru i istočnom Atlantiku, objavili su u ponedjeljak agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO te i Svjetska organizacija za životinjsko zdravlje (IOIE).

Njemačka, Nizozemska i Ujedinjeno Kraljevstvo potvrdili su novi soj ptičje gripe H5N8 na svojim peradarskim farmama, a njemačke su vlasti pronašle taj virus i na divljim pticama.

> Izvanredni sastanak Europske komisije zbog visokozaraznog soja ptičje gripe u Nizozemskoj

Početkom ove godine u Kini, Japanu i Južnoj Koreji izbila je epidemija H5N8 na peradi, a virus je otkriven i na pticama selicama i vodaricama. Činjenica da je taj virus otkriven u kratkome razdoblju u trima europskim zemljama, i na divljim pticama i u trima veoma različitim peradarskim sustavima, upućuje na to da su divlje ptice odigrale važnu ulogu u širenju virusa, tvrde stručnjaci FAO-a i OIE-a.

H5N8 dosad nije prešao na čovjeka. No veoma je patogen za domaću perad i izaziva veliku smrtnost kokoši i purana. Inficira i divlje ptice koje ne pokazuju mnogo znakova bolesti. Poznato je po drugim virusima gripe da divlje ptice prenose virus na velike udaljenosti.

> Europa u strahu od ptičje gripe: U Njemačkoj pronađena divlja patka zaražena virusom H5N8

Novi soj podsjetnik je svijetu da se ptičja gripa stalno razvija i da je zato prijetnja javnome zdravlju i sigurnosti hrane, a uz to ugrožava i opstanak peradara i šteti trgovini i nacionalnim gospodarstvima pa FAO i OIE ugroženim zemljama preporučuju da pojačaju nadzor, održavaju sustave brze reakcije, pokušaju na minimum smanjiti kontakt domaće i divlje peradi i upozore lovce da dojave pronađu li bolesne ili uginule ptice.

Pročitajte više