Dobro smo prošli: Američki laboratoriji godinama pogrešno postupali s opasnim patogenima

Dobro smo prošli: Američki laboratoriji godinama pogrešno postupali s opasnim patogenima

Foto: Guliver Image/Getty Images

LABORATORIJI za zarazne bolesti američke vlade pet su puta pogrešno postupali s opasnim patogenima u prošlih deset godina. Samo ove su godine zaposlenici krivo postupali s uzorcima antraksa i ptičje gripe.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) stoga su zatvorili dva laboratorija, a laboratorijima visoke sigurnosti zabranjen je transport opasnih patogena. Iako nema informacija o širenju spomenutih bolesti, kao ni o eventualnim simptomima kod osoba koje su potencijalno bile izložene, ovakve informacije s razlogom su uzbunile javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovakvi se događaji nikada nisu smjeli dogoditi. Razočaran sam te, iskreno, i ljutit zbog toga", rekao je medijima ravnatelj CDC-a Tom Frieden, dodajući da "ne može doći k sebi da se to ondje dogodilo".

Do potencijalnog izlaganja antraksu u lipnju došlo je zbog toga što se zaposlenici nisu pridržavali propisane procedure i nisu deaktivirali bakteriju. Uzorci su zatim preseljeni u slabije osiguran laboratorij u Atlanti. Sličan incident dogodio se u svibnju kada se uzorak ptičje gripe pomiješao s mnogo opasnijom verzijom virusa koji je nakon toga nekako završio u agrikulturnom odjeljku laboratorija. Potencijalno kontaminirani dijelovi laboratorija nakon toga su privremeno zatvoreni, piše BBC.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara