Puhovski: HDZ je došao do maksimuma, građani SDP vide kao spas od radikalne desnice

Foto: Hina, Index

VELIKI preokret na političkoj sceni! Prvi put u više od godinu dana, lijeva je koalicija prešla u vodstvo. Prema istraživanju Ipsos Pulsa Crobarometar koju su proveli za Novu tv SDP-ova koalicija sada bilježi 30,7 posto, a HDZ-ova koalicija 29,9 posto potpore birača.

Kada se pogledaju brojke unazad zadnjih nekoliko mjeseci vidljivo je da HDZ nije izgubio potporu svojih birača. Desna koalicija već se mjesecima kreće na oko 30 posto potpore biračkog tijela. Od travnja prošle godine, kada su prešli u vodstvo, prednost su držali i stalno povećavali. Sada su jednostavno došli do maksimuma, objašnjava politički analitičar Žarko Puhovski: "HDZ je došao do maksimuma, to može ići još postotak gore ili dolje i to je ono s čime HDZ može računati na izborima".

SDP je pak, objašnjava Puhovski, profitirao zbog gospodarskog rasta, kakvog takvog, koji je donio barem tračak optimizma. Za sve drugo u korist SDP-a, tvrdi, zaslužni su, Tomislav Karamarko i Đuro Glogoški.

"Oni su zaslužni za taktičke greške koje je činio prije svega predsjednik HDZ-a kada je inzistirao baš na onim temama koje SDP-u odgovaraju, znači svjetonazorske teme umjesto gospodarskih. Osim toga, pomogli su da se SDP kao stranka odmakne od Vlade i prometne u spasitelja centra i ljevice od prodora radikalnih ideja desnice", komentira Puhovski.

Prokletstvo treće stranke

SDP je, vidljivo je to iz trenda od zadnjih par mjeseci, rastao na račun ORAH-a i Živog zida - stranaka koje su se nudile kao alternativa ali su se vrlo brzo ispuhale. Puhovski to zove prokletstvom treće stranke.

"Laburisti su svojedobno imali 11, sada imaju 2 posto. ORAH je imao 18, sada su na 5 i nešto posto, Živi zid je imao čak 15 posto, sada su na 6... Pitanje je još hoće li Josipović uspjeti nešto napraviti...", kaže Puhovski.

A ako je suditi prema ovom istraživanju, baš i ne. Josipovićeva je Naprijed Hrvatska na svega 1,3 posto. No do izbora ima još dosta, iako bi, kaže Puhovski, vladajućima u ovoj situaciji odgovaralo da su što prije: "Realno je očekivati da budu između 3. siječnja i Valentinova. Ako se ovako nastavi ponašati HDZ, to će SDP-u odgovarati jer će iskoristiti sve te očite taktičke greške HDZ-a".

Milanović: Sve će se znati na vrijeme

Zna to i predsjednik stranke Zoran Milanović pa je u nekoliko navrata već naglasio: "Izbori su redovni u veljači sljedeće godine... Ako se ta odluka donese ranije, za što su šanse male, onda će građani znati na vrijeme jer je rok od 60 dana za raspisivanje izbora... "

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko zalagao se pak da se izbori raspišu što prije.

"Mi smo spremni u svakom momentu, ovoj Vladi gori pod nogama, prema tome bolje da izbori budu što prije, a mi smo spremni, naravno... Tvrdim da je sve to skupa prekasno, kad god budu izbori, mi smo spremni, mi ćemo ih pobijediti", poruke su šefa oporbe.

No, nakon posljednjih istraživanja javnog mnijenja pitanje je kome gori pod nogama i tko bi na kraju pobijedio.

Karamarko: Jedina dostojna anketa su izbori

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko osvrnuo se sa skupa Europske pučke stranke na istraživanja javnog mijenja koja pokazuju da je Kukuriku koalicija opet popularnija od HDZ-a i njihovih partnera.

"Kao i do sada, meni su izbori jedina vjerodostojna anketa. Mi smo u ove tri godine demantirali sve ankete koje su napravljene, jer smo do sada stalno pobjeđivali. To ćemo napraviti i sada na parlamentarnim izborima", poručio je predsjednik HDZ-a.

Pročitajte više