Crobarometar: HDZ-u popularnost pada, rejting SDP-a u blagom porastu

Crobarometar: HDZ-u popularnost pada, rejting SDP-a u blagom porastu

Foto: FAH

REJTING HDZ-a pada, dok popularnost SDP-a raste, pokazuje istraživanje Crobarometar koje agencija Ipsos Puls provodi za Novu TV. Istraživanje je provedeno od 1. do 15. svibnja na 967 ispitanika.

Prema ovomjesečnom Crobarometru, HDZ podržava 29,4 posto birača, a SDP ima podršku 21,1 posto birača. Iako je razlika između najveće oporbene i vladajuće stranke i dalje pozamašna, ovakvi rezultati ipak predstavljaju oporavak s obzirom na istraživanje objavljeno prije mjesec dana.

HDZ pao za dva posto

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U travnju je, naime, prema Crobarometru SDP pao za čak četiri posto s obzirom na ožujak, te ga je podržavalo samo 18,8 posto birača. HDZ je prema travanjskom istraživanju imao potporu 31,s posto birača, što znači da mu je stranci Tomislava Karamarka u zadnjih mjesec dana rejting pao za gotovo dva posto.

Kada se u obzir uzme mogućnost statističke pogreške, ispada da HDZ ima podršku birača u rasponu od 26 posto do 32,8 posto, dok se SDP-ov raspon s obzirom na statističku pogrešku kreće od 18,1 posto do 24,1 posto.

Rejting pada Živom zidu, ORaH-u i MOST-u

Prema istraživanju Crobarometar, popularnost pada i manjim strankama: rejting Živog zida je na 8,3 posto (prije mjesec dana imali su 13,9 posto), a ORaH je na 7 posto (što je pad od 0,7 posto s obzirom na prošli mjesec). To su ujedno i jedine stranke koje prolaze izborni prag od pet posto.

Popularnost se topi i MOST-u Bože Petrova, koji prema Crobarometru ima 3,2 posto podrške, što je za jedan posto manje nego u travnju. Potpora se topi i stranci Milana Bandića, koju podržava 2,3 posto birača. BuZ je na 1,6 posto, a istu potporu ima i HSS. HNS je na 1,5 posto. HSU je na 1,3 posto potpore, a na jedan posto su Laburisti, Reformisti i HSP. Neodlučnih birača je 14,1 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara