Puhovski: Josipoviću je jedina šansa panika ljevičara od pobjede HDZ-a

Screenshot: YouTube

NAKON smirivanja jučerašnje "buke" i završetka prvog kruga predsjedničkih izbora, hrvatski analitičari progovaraju o procjenama tko ima najviše šansi za pobjedu u drugom krugu. U njemu će "nastupiti" aktualni predsjednik Ivo Josipović, te protukandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović, koja je jučerašnji dan završila s nešto više od 1,2 posto glasova manje od Josipovića.

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra kako iduća dva tjedna, koja kandidati sa svojim stožerima imaju za dodatnu kampanju, neće imati veliki utjecaj na birače, kao ni ankete nakon sučeljavanja.

''U sučeljavanjima je po svemu Kolinda Grabar-Kitarović djelovala potpuno blijedo, a ipak je jako dobro prošla. Bit će ipak da su se jako prevarili istraživači javnoga mnijenja. To nije prvi put i o tomu će trebati ozbiljno razgovarati, jer sve nas dovode u situaciju da krivo zaključujemo na osnovu njihovih istraživanja'', rekao je Puhovski.

Iako predsjednik Josipović ima psihološku prednost pobjede u prvom krugu, Puhovski predviđa da bi 11. siječnja mogle presuditi jače stranačke rezerve na strani Grabar-Kitarović, koje su snijegu unatoč izvukle ljude na birališta.


''I u tom pogledu, ako oni nastave s tom organizacijom odnosno tom boljom motivacijom svojeg članstva, u odnosu na ono koje se pokazalo na SDP-ovoj strani, ona ima prednost. S druge strane, jedina šansa koju vidim za Josipovića jest da se pokaže jedna vrsta panike među ljevičarima i liberalima od mogućnosti da HDZ baš sve dobije u ruke i da ih to motivira. To bi mogla biti šansa za njih da nešto učine u drugome krugu'', zaključuje Puhovski.

 

Pročitajte više