Puhovski: U Srbiji će Tadić postati predsjednik, a Dačić premijer

DOK Srbija bira, mi smo u razgovoru s političkim analitičarom Žarkom Puhovskim analizirali kako će se pobjeda Tadića ili Nikolića odraziti na odnose s Hrvatskom. Puhovski poručuje: bez obzira tko pobijedio do bitnih promjena neće doći.

Posljednje ankete Tadiću daju prednost od čak 16 posto. Mnogi analitičari, pa i Žarko Puhovski smatraju da to jasno pokazuje da su Nikoliću ozbiljno naštetile optužbe za izbornu krađu na račun Tadića.

Tadić predsjednik, a Dačić premijer

Kako je podršku Tadiću dao i Ivica Dačić, šef koalicije oko Socijalističke partije Srbije, koja je nakon odličnih rezultata postala ključni igrač u sastavljanju Vlade, Puhovski smatra da iznenađenja ne bi trebao biti. Tadić će biti novi stari predsjednik, a Miloševićev nasljednik u SPS-u Ivica Dačić premijer.


"Meni se čini da će biti vrlo interesantno promatrati njegove susrete s našim premijerom Milanović, ali mi se također sasvim jasnim čini da će gospodin Tadić i dalje imati vanjsku politiku u rukama. Njegove veze s predsjednikom Josipovićem su izrazito dobre, a mislim da će i s gospodinom Milanovićem uspostaviti dobre odnose tako da mislim da bitnih promjena neće biti", smatra Puhovski.

"Nikolić je primjer političara koji se utišava što je bliže vlasti"

Kada bi kojim slučajem Nikolić pobijedio ni tom slučaju, kaže Puhovski, ništa se bitno ne mijenja. "Mislim da je Nikolić dobar primjer političara koji se utišava ili pripitomljuje što je bliži vlasti", istaknuo je Puhovski.

Ipak, uvjeren je, Nikolić će već večeras priznati izborni poraz, a Srbiji će na čelu s Tadićem i Dačićem ostati isti problemi - ekonomska kriza, nasljeđe prošlosti i demokratizacija političkog sustava, zaključuje Puhovski.

Pročitajte više