Pupovac pisao šefu Europskog parlamenta: Ruža Tomašić poziva na etničko čišćenje

Foto: FAH

MILORAD PUPOVAC, saborski zastupnik SDSS-a i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV), poslao je predsjedniku Europskog parlamenta Martinu Schulzu otvoreno pismo povodom huškačkih izjava Ruže Tomašić, članice europskog parlamenta.

Pupovac u pismu tvrdi da je zabrinut zbog "političke i etničke netolerancije a time i antimanjinske atmosfere i antimanjinskog djelovanja" koji su se u Hrvatskoj, kako kaže, proširili od ulaska u Europsku uniju. Pupovac tvrdi da se Schulzu obraća jer cijeni ulogu Europskog parlamenta u zaštiti temeljnih prava i sloboda građana EU.

"Pišem Vam i zbog toga što, bar kad je u pitanju Hrvatska, neki članovi i članice Evropskog parlamenta koriste njegovu govornicu i poziciju zastupnika ne samo za širenje netolerancije među građanima Evrope i nepovjerenja među njezinim državama članicama i zemljama kandidatkinjama, već direktno pozivaju na nasilje, i to jedno od najgorih nasilja koje su Evropa i njezin jugoistok doživjeli - nasilje etničkog čišćenja", navodi Pupovac.

U svom pismu Pupovac podsjeća na izjavu koju je Tomašić dala u utorak: "Neka oni mole Boga da mi ne počnemo čistiti svoje dvorište, jer ako mi počnemo čistiti svoje dvorište imat će još jako puno Srba koji će morati ići u Srbiju. Koji drže ovu državu za blagajnu, koji drže ovu državu za samoposlugu, a koji ništa ne daju ovoj državi, pa neka malo paze što govore". Naglašava i da je idućeg dana u otvorenom pismu "ustrajala i ponovila svoje šovinističke izjave, uperene prvenstveno protiv srpske manjine u Hrvatskoj, koje nesumnjivo predstavljaju govor mržnje".

"U zemlji i u regiji koja je tokom ratnog raspada Jugoslavije i primijenjenih politika i ratnih kampanja etničkog čišćenja prošla strašno iskustvo prisilnog iseljavanja svih onih koji su se zatekli u manjinskom položaju, i iz koje je iseljen najveći dio njezinih građana i građanki srpske etničke pripadnosti, takva vrsta govora predstavlja veoma ozbiljnu prijetnju trajnom miru, obnovi povjerenja i nesmetanog ostvarivanja zakonitosti, uključujući i zakonitih prava pripadnika i pripadnica srpske zajednice u Hrvatskoj. Ima li se u vidu to da takve poruke dolaze od zastupnice u Evropskom parlamentu i da je upućena zajednici koja je unatoč takvom svojem iskustvu snažno doprinijela i doprinosi obnovi mira, povjerenja, međuetničke tolerancije i afirmacije manjinskih prava, te tako s drugima stvorila evropsku perspektivu i evropsko članstvo Hrvatske, slobodan sam Vas pozvati na zaštitu ovih vrijednosti te podsjetiti na zajedničku obavezu poštivanja obaveza iz pristupnog ugovora i njegovih aneksa", poručuje Pupovac, te dodaje da bi bilo "veoma zabrinjavajuće kad ovakve izjave ne bi naišle na osudu" Europskog parlamenta.

 
 
 

Pročitajte više