Pusić: Dosad su ucjene prolazile, ali neće više - idemo u Schengen

Foto: FAH
 

HRVATSKA službeno ne sudjeluje u arbitraži sa Slovenijom, odlučila je Vlada nakon jučerašnjeg izglasavanja o istom u Saboru. O svemu tome diplomatskom notom Ministarstvo vanjskih poslova će obavijestiti Sloveniju.

Susjedna država pak već danima ne prihvaća odluku Hrvatske, a priča se i da bi mogla blokirati Hrvatskoj ulaz u Schengen.

"Naravno da je moguće da se to dogodi, treba biti realan. No, nitko nema pravo na taj način rješavati sport. Ukoliko Hrvatska ima uvjete za Schengen, ovakvo što je pritisak. Ne može se ucjenjivati"rekao je Ranko Ostojić za RTL.

Šefica diplomacije Vesna Pusić odlučna je u to da ucjenama više neće biti mjesta.

"Dosad su ucjene prolazile, ali više neće. Hrvatska mora, može i želi ući u Schengen. Ako će se ponovno uvlačiti u ovakvu vrstu igara, to stvarno više nije na našu glavu", rekla je Pusić i dodala kako rješenje može biti i na Međunarodnom sudu pravde.

"Međunarodni sud pravde ima potpuno drugačija pravila, donosi odluke temeljem međunarodnog prava, ima mnogo veći broj sudaca nego arbitraža. Institucija je ono što je garancija",rekla je Pusić.

Slovenija je odustaje od svojih tvrdnji da Hrvatska ne može samo tako izaći iz arbitraže, a vjetar u leđa daje im i na neki način Europska komisija, koja također inzistira na nastavku procesa.

Borut Pahor i dalje uvjerava kako učinkovitijeg sporazuma nema.

"Arbitražni sporazum nema bolju alternativu. Na temelju iskustva mogu reći da bi traženje novih puteva vratio stvari na staru praksu. Bilo bi posljedica na mir i stabilnost, počelo bi rječkanjem, a onda bi došao i govor mržnje", rekao je Pahor.

Pročitajte više