Pusić: Obrazovanje i gospodarsko jačanje žena ključno je za mir i obnovu poratnih društava

Screenshot: HRT

POTPREDSJEDNICA Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić predsjedala je u četvrtak u New Yorku ministarskim sastankom Komisije za izgradnju mira na temu "Gospodarsko osnaživanje žena u izgradnji mira", na kojem je istaknula kako je obrazovanje žena te njihovo sudjelovanje u gospodarstvu ključno za obnovu poratnih društava.

"Posebno je važno da žene u postkonfliktnim društvima imaju pristup svih gospodarskim resursima, tržištu i dobiju priliku zaraditi poštenu plaću", rekla je Pusić na sastanku koji se održava na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a. Na skupu je sudjelovalo dvanaest ministara vanjskih poslova te brojni predstavnici državnih institucija i nevladinih organizacija.

"Žena ulaže u obitelj i školovanje djece, i to 90 posto svoje zarade dok samo 40 posto muškaraca čini to isto", upozorila je hrvatska ministrica.

Pusić na Općoj skupštini UN-a sudjeluje u sklopu izaslanstva koji predvodi predsjednik Ivo Josipović. Ranije je sudjelovala na predstavljanju Deklaracije o iskorjenjivanju spolnog nasilja u sukobima, a idućih dana bit će na sastancima inicijativa "Equal Futures Partnership" i "Education First" koje se također bavi unapređenjem položaja žena.

Pročitajte više