Pusić poručila Turskoj da su europske kritike "ukori pred priključenje"

Foto: Hina

HRVATSKA ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u petak u Ankari da ponekad oštre kritike EU-a na račun Turske treba shvatiti dobronamjerno, kao poticaj Ankari da ostane na putu prema budućem članstvu u Uniji.

EU i SAD oštro su osudile nedavna uhićenja novinara diljem Turske i pozvali vlasti te zemlje na zaštitu slobode medija i ostalih demokratskih vrijednosti.

Protuteroristička postrojba turske policije provela je u nedjelju akcije u 13 gradova, uhitivši najmanje 24 ljudi, među kojima čelnika televizijske postaje bliske Fethullahu Gulenu, islamističkom propovjedniku koji živi u egzilu u SAD-u i glavnom protivniku turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

"Ukor pred priklučenje"

"EU, a osobito zemlje koje podupiru napredovanje Turske prema članstvu, vide Tursku kao partnera i budućeg člana. Zato sve što ometa taj put i dovodi u pitanje predanost Turske smatra se još važnijim nego u nekim drugim slučajevima i zemljama", izjavila je Pusić nakon sastanka s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom.

"Zato se možda nekad nešto doživljava kao oštra reakcija, kao što je bila reakcija EU na događaje od 14. prosinca", dodala je šefica hrvatske diplomacije.

Iako su Hrvatska i Turska 2005. istovremeno otvorile pristupne pregovore s EU-om, Hrvatska je članicom postala 2013., dok Turska sporo napreduje zbog kritika na stanje ljudskih prava i demokratskih sloboda u toj zemlji na razmeđu Europe i Azije.

"Za EU je esencijalno da Turska ostvaruje napredak, zadrži interes za priključenje i da joj se konačno priključi kad završe pregovori. To je važno za obje strane i za stabilnost ovog dijela svijeta", istaknula je Pusić.

Govoreći o bilateralnim odnosima Zagreba i Ankare, ocijenila je da gospodarska suradnja svake godine raste. Značajne su turske investicije u financijski sektor i turizam i u tom području postoji puno veći potencijal u oba smjera, dodala je hrvatska ministrica.

Pročitajte više