Putin i Ruska pravoslavna crkva: Diplomati uvjereni da RPC u Ukrajini služi kao" dimna zavjesa"

Foto: FAH

NAKON što su proruski pobunjenici u Ukrajini tjednima odbijali osloboditi 8 europskih službenika, i to unatoč jakom međunarodnom pritisku, zatočenici su neočekivano oslobođeni u lipnju nakon javnog apela poglavara Ruske pravoslavne crkve (RPC), patrijarha Kirila, prenosi Reuters.

Uloga koju je patrijarh Kiril odigrao u oslobađanju europskih promatrača OESS-a ukazuje kolika sprega postoji između države i crkve u Rusiji oko situacije u Ukrajini.

Crkva kao instrument "meke moći"

Ono što Ruska pravoslavna crkva naziva svojom humanitarnom misijom u istočnoj Ukrajini, diplomati sa Zapada vide kao savezništvo s Putinom, koje ruski predsjednik koristi za ostvarivanje pritiska u Ukrajini.

Europski diplomati smatraju kako se Ruska pravoslavna crkva u slučaju oslobađanja OESS-ovaca koristila kako bi se posredno dogovorilo s ukrajinskim pobunjenicima, bez nepotrebnoga izlaganja uloge Moskve u tim pregovorima.

Crkva kao ruska "dimna zavjesa"

Iz RPC-a su rekli kako je Crkva iskoristila svoj utjecaj isključivo kako bi posredovala.

"Crkvu su tražili da se uključi. Ne vidim razloga zašto Crkva ne bi trebala pomoći", rekao je mitropolit Merkurij.

"Rusija ne kontrolira pobunjenike u potpunosti, ali ona ima veliki utjecaj na njih, a Crkva je ubačena u jednadžbu kako bi se zamutile poveznice između Rusije i ukrajinskih pobunjenika", istaknuo je jedan europski diplomat, javlja Reuters.

Pročitajte više