Radman želi ušutkati Radeljića kojega zanima zašto HRT daje 67,5 milijuna ZAMPU

Foto: FAH

MATE RADELJIĆ, član Nadzornog odbora HRT-a odbio je sudjelovanje u radu hitne sjednice Nadzornog odbora HRT-a, a koja bi trebala dati suglasnost na sklapanje trogodišnjeg ugovora između HRT-a i Hrvatskog društva skladatelja (HDS-ZAMP) vrijedan najmanje 67,5 milijuna kuna. Radeljić podsjeća kako je ta točka trebala biti na redu prošlog tjedna, no tada je skinuta na njegovo inzistiranje jer su materijale umjesto osam dana prije, dobili svega 20 sati prije sjednice. Radeljić je zatim zatražio od Radmana očitovanje o sukobu interesa ravnatelja tehnologije HRT-a Borisa Sruka koji je sudjelovao u pregovorima sa ZAMP-om, a živi u stanu koji je pod ovrhom HDS-a. Slično očitovanje zatražio je i od Sruka.

"Dobio sam uglavnom formalne odgovore. No posebno me zabrinjava izričit stav Radmana, kako Sruk nije u sukobu interesa unatoč činjenici da mi na izravno pitanje: "Jesu li točni medijski napisi da Sruk živi u stanu nad kojim HDS ima hipoteku", nije precizno odgovorio", tvrdi Radeljić dodajući da Radman preuzima veliku odgovornost kada priznaje da je Sruk sudjelovao u pregovorima o sklapanju ugovora te tvrdi da nije u sukobu interesa. Radeljić kaže da upravo zbog toga ne želi biti nazočan sjednici Nadzornog odbora.

"Sruk nije opovrgnuo medijske napise da i dalje živi u stanu pod ovrhom HDS-a, s kojim je bio glavni pregovarač. To je dovoljan razlog za Postupanje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa", tvrdi Radeljić dodajući da neće sudjelovati u radu NO-a sve dok se o ovom ne oglasi Povjerenstvo.

Radman traži sankcije

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman zatražio je zatim sankcije za Radeljića. Kako doznajemo, Nadzornom odboru HRT-a poslao je prosvjednu notu povodom Radeljićevog istupa, kojom traži od NO da "postupi u sklopu svojih nadležnosti".

U prosvjednoj noti Radman tvrdi kako je javnim istupom Radeljić povrijedio odredbu Poslovnika o radu Nadzornog odbora u kojoj stoji kako "Nadzorni odbor izdaje priopćenje o radu u slučaju potrebe i interesa javnosti, u kojem će se naznačiti izdvojena mišljenja ako to pojedini članovi zatraže".  Također, Radman tvrdi kako je Radeljić javnosti dostavio interni dokument iako je potpisao izjavu o čuvanju podataka.

Ni danas nije bilo glasanja, ali je stigao odgovor Povjerenstva za sukob interesa

Hitna sjednica bila je zakazana za danas za 11 sati, no nije bilo glasanja o ugovoru HRT-a sa ZAMP-om. NO je od Sruka tražio očitovanje o sukobu interesa i potvrdio da je primio na znanje zahtjev za sankcioniranje Radeljića. No, kako doznajemo oni neće ništa poduzeti.  Radman je rekao da će razmisliti hoće li tražiti da Sabor razriješi Radeljića.

Odgovor Povjerenstva za sukob interesa o slučaju Sruka i njegovom stanu također je stigao danas. Oni, tvrde, nisu nadležni za slučaj.

"Povodom zaprimljenog Priopćenja za javnost člana Nadzornog odbora HRT-a Mate Radeljića, u kojem se problematizira navodni sukob interesa Borisa Sruka, pojašnjavamo da Boris Struk, povodom obavljanja funkcije ravnatelja Poslovne jedinice Poslovanje HRT-a nije dužnosnik u smislu ZSSI-a stoga Povjerenstvo nije nadležno postupati u ovom slučaju. Obzirom da HRT obavlja djelatnost od javnog interesa, važno da unutar svojih procedura donošenja odluka osigura najviši stupanj transparentnosti i deklariranja svih onih okolnosti koje bi mogle dovesti u sumnju da su na proces donošenja odluka utjecali ili mogli utjecati privatni interesi. No utvrđivanje eventualnih spornih okolnosti u konkretnom slučaju, ne spada u djelokrug rada ovog Povjerenstva."

Radman i Sruk inzistiraju na ugovoru


Podsjetimo, u naredne tri godine bi ZAMP od HRT-a, dakle, dobio čak 67.414.728,96 kuna. Članovi NO-a odbili su Radmanu dati suglasnost za potpisivanje ovog ugovora zato što su materijale na uvid dobili tek par sati uoči sjednice. Nije im bilo jasno zbog čega su Radman i Sruk inzistirali da se ugovor potpiše na tri godine, a nisu prihvatili ni njihova objašnjenja da se ugovor mora potpisati hitno, te da upravo zbog te žurnosti nije bilo vremena da im ranije dostave ugovor na uvid. Prije nego odobre Radmanu potpisivanje ovakvog ugovora sa ZAMP-om, članovi NO-a žele provjeriti je li bilo moguće ispregovarati povoljniju cijenu.

Također, upozorili su i na mogući sukob interesa. Kao što se u medijima već pisalo, Radmanov ravnatelj tehnologije Sruk živi u stanu nad kojim Hrvatsko društvo skladatelja ima upisano založno pravo zbog duga u iznosu od čak 1,6 milijuna kuna. Članovi NO-a HRT-a stoga opravdano strahuju da bi potpisivanje trogodišnjeg ugovora teškog 67,4 milijuna kuna sa ZAMP-om moglo spadati u sferu sukoba interesa; ipak se radi o društvu koje HRT-ovog ravnatelja poslovanja može, ako to poželi, izbaciti na ulicu.

U nastavku možete pročitati očitovanje ravnatelja Radmana na Radeljićev upit.


 

HDZ: Ne Radmanovom pokušaju sklapanja ugovora sa ZAMP-om

HDZ se danas žestoko usprotivio pokušaju glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana da preko Nadzornog odbora 'progura' sklapanje trogodišnjeg ugovora o korištenju autorskih glazbenih djela s Hrvatskim društvom skladatelja (HDS-ZAMP) teškog 67,5 milijuna kuna.
"Točno da treba planirati tri godine unaprijed, ali ne i ugovarati tri godine unaprijed", kazao je Jasen Mesić na konferenciji za novinare, komentirajući današnju hitnu sjednicu Nadzornog odbora HRT-a.

Sporni je ugovor trebao biti na dnevnom redu sjednice još prošlog tjedna, ali je skinuta na inzistiranje člana NO HRT-a Mate Radeljića, koji je zatražio da se Radman očituje o sukobu interesa ravnatelja tehnologije HRT-a Borisa Sruka, sudionika u pregovorima s HDS-ZAMP-om. "Gospodin Sruk živi u stanu koji je pod ovrhom HDS-ZAMP-a i to ukazuje na potencijalni sukob interesa i držimo da je Povjerenstvo za sukob interesa mjerodavno to utvrditi", rekao je Mesić.

Zamjerio je Mesić i tome što se Radman obrušio na one članove Nadzornog odbora koji su o svemu obavijestili javnost. "Interes javnosti je ključan za postojanje javne televizije i dužnost je osoba koje je Sabor izabrao u Nadzorni odbor da upozore ako smatraju da se u tako važnoj ustanovi kao HRT dešavaju stvari koje nisu u interesu javnosti", drži Mesić.

HDZ-ovci traže hitno očitovanje Povjerenstva za sukob interesa. "Ako glavni ravnatelj i dalje bude inzistirao na opozivu pojedinih članova Nadzornog odbora koji su izvršili svoju i građansku i profesionalnu dužnost opetovano ćemo zatražiti Radmanovu ostavku", rekao je.

"Mi smo legalisti, poštujemo autorska prava ali želimo da se to radi na jasan i transparentan način", poručuje. "HRT ima prihod veći od milijardu kuna a preko 80 posto čini pristojba koju plaćaju građani i zato javnost ima pravo znati na koji način se raspolaže njihovim novcem", kaže Sunčana Glavak. Glavak je upozorila i da HRT zapošljava nove kadrove te kako su u tijeku javni natječaji za radna mjesta s plaćama od 11 tisuća kuna naviše. "Ovo je poruka svim vrijednim novinarima, urednicima i ljudima od struke koji rade u javnom servisu kako ne znaju raditi svoj posao", kaže Glavak. "Radman je došao provesti restrukturiranje, a zapravo je samo riječ o političkom ekipiranju pred izbore", zaključili su HDZ-ovci.

> HRT: Ako netko smatra da postoji sukob interesa, neka to prijavi

Pročitajte više