Radnice Adrije pisale Lalovcu: "Deblokirajte račun da možemo raditi"

Foto: Hina

RADNICE zadarske Tvornice za preradu ribe Adrije, koje osmi dan blokiraju tvornicu tražeći da se poništi otvoreni stečaj, u srijedu su pismom od ministra financija Borisa Lalovca zatražile da pokuša deblokirati račun Adrije kako bi strateški partner, koji se u međuvremenu pojavio, ušao u posao.

Predstavnica radnica Ljubica Perica rekla je kako su zajedno s udrugom Solidarnost, koja okuplja bivše radnike 30-ak zadarskih propalih tvornica, poslali dopis ministru Lalovcu u kojemu traže da pokuša deblokirati račun koji je blokiran zbog duga od 4,7 milijuna kuna. "Da se deblokirao račun Adrije, strateški partner bi ušao u posao još prije stečaja i počeli bismo raditi. To nam je cilj. Ne želimo stečaj, želimo raditi", rekla je Ljubica Perica te ponovila kako su radnice, uz pomoć sindikata PPDIV-a, iz očaja zatražile stečaj.

Stotinjak radnica već osmi dan blokiraju tvornicu jer u nju ne žele pustiti stečajnog upravitelja Dragana Bijelića. Traže da se poništi stečaj i pruži prilika strateškom partneru kojeg predstavlja general Marko Lukić.

Stečaj, koji je proglašen 24. veljače, radnice su same zatražile, ali se nakon pojave strateškog partnera većina njih predomislila. Od 119 radnica samo ih je 12 ostalo za stečaj. Pošto je predsjednica Trgovačkog suda Ardena Bajlo proglasila stečaj, radnice su se podijelile u tri smjene i od tada čuvaju ulaz u tvornicu.

Stečajni upravitelj Bijelić danas (srijeda) nije pokušavao ući u tvornicu. Kad ga radnice 27. veljače nisu pustile da uđe, rekao je kako će se teško u Adriji pokrenuti proizvodnja te kako ne vjeruje da se išta može učiniti prije prvog ročišta vjerovnika, najavljenog za 14. travnja.

Pročitajte više