Radojičić o presudama: Ništa još nije gotovo

Foto: Klix.ba

"RADI SE o vrlo ozbiljnoj ocjeni i presudi", komentirao je danas haaške presude u slučaju 'Prlić i ostali' Igor Radojičić, predsjednik parlamenta Republike Srpske, piše Klix.

"Ovo je prvostupanjska presuda, koja je dala visoke zatvorske kazne i ocjenu udruženog zločinačkog pothvata, ali treba imati rezervu prema dobro nam poznatom Haaškom tribunalu", izjavio je Radojičić prisjetivši se 'slučaja Gotovina' kada su "prvobitne zatvorske kazne i teške ocjene promijenjene u oslobađajuće presude".

Dodao je da ove presude nikako ne treba koristiti kao oružje u nekim sadašnjim političkim bitkama te da može postojati grupna ili pojedinačna odgovornost, a ne kolektivne ocjene i osude.

Radojičić je upozorio da je u optužnici obuhvaćen "samo prostor 'Herceg-Bosne i ocjene koje su se odnosile na hrvatsko-muslimanski sukob", a ne zločini u kojima je stradalo srpsko stanovništvo "od Glamoča do Mrkonjić-Grada".

Prisjetimo se - Jadranku Prliću izrečena je zatvorska kazna od 25 godina, Milivoju Petkoviću, Bruni Stojiću i Slobodanu Praljku 20 godina, Valentinu Ćoriću 16 godina te Berislavu Pušiću 10 godina.

Optuženi su za ratne zločine i zločine protiv nečovječnosti nad muslimanima i ostalim nehrvatima između 1992. i 1994. godine.

Pročitajte više