Raj za špekulante: Očekuje nas buran tjedan na financijskim tržištima

Ilustracija: scx.hu

TRŽIŠTE valuta je i dalje neuobičajeno aktivno. Tečajevi najtrgovanijih svjetskih valuta godinama se nisu kretali tako brzo kao posljednjih nekoliko tjedana.

Nakon naglog slabljenja ruskog rublja i eura, sada i kanadski dolar ne prestaje slabiti u odnosu na većinu ostalih valuta, a najviše u odnosu na američki dolar. U tijeku prošle godine oslabio je točno 10%, a u siječnju 2015. dodatnih 10% te se sada nalazi na najnižoj razini u posljednjih 7 godina.

Švicarski franak u prethodnom tjednu slabio je u odnosu na euro i američki dolar. Trenutni tečaj EUR/CHF iznosi 1,0550 što je približno 6% iznad razine na kojoj je bio nakon naglog jačanja 16.01.2015, navode analitičari Admiral Marketsa.

Ovaj tjedan očekuje se niz važnih vijesti 

Nekoliko švicarskih novina u nedjelju je objavilo da je neslužbeni ciljani tečaj Švicarske centralne banke za EUR/CHF između 1,05 do 1,10 što znači da bi franak mogao oslabiti još nekoliko posto u narednim tjednima. Glasnogovornik SNB opovrgnuo je ove napise no čak da SNB zaista želi tečaj na određenoj razini, pitanje je koliko im se može vjerovati nakon događaja s početka godine.

Australski i novozelandski dolar također slabe u odnosu na euro i američki dolar. U posljednja dva tjedna oslabili su dodanih 6-7% te su sada po mnogima vrlo blizu fer vrijednosti za razliku od prethodnih godina kada su bili značajno precijenjeni.

Za ovaj tjedan najavljeno je dosta vijesti koje bi mogle imati značajan utjecaj na kretanja na svim financijskim tržištima pa tako i na kretanje vrijednosti valuta.

Sastanke na kojima će se odlučivati o visini referentnih kamatnih stopa održat će centralne banke Ujedinjenog Kraljevstva i Australije, a podatke o nezaposlenosti objavit će SAD, Kanada, Španjolska i Novi Zeland. Najveći utjecaj na tržišta imat će naravno podaci s američkog tržišta rada koji će biti objavljeni u petak. Popis svih najavljenih vijesti i točan raspored objava moguće je pogledati na ekonomskom kalendaru Admiral Marketsa.

Očekivanja analitičara

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će se u tijeku ovog tjedna nastaviti brzi i nagli pomaci valuta koji u trenutku objava gore navedenih vijesti mogu iznositi 0,50 do 1%. Bez obzira na vijesti koje će biti objavljene tijekom ovog tjedna, u idućih nekoliko tjedana do mjesec dana vjerojatno će doći do privremenog predaha u trendu jačanja američkog dolara.

Američki dolar na temelju svih događaja prethodnih mjeseci neprekidno jača, no pitanje je što se još može dogoditi, a da dovoljno iznenadi investitore na financijskim tržištima i rezultira novim valom kupnje američkog dolara u kratkom roku. Ukoliko dođe do korekcije, dolar bi mogao oslabiti nekoliko posto no nakon toga će vjerojatno nastaviti jačati, smatraju analitičari Admiral Marketsa.

Pročitajte više