"Rak kože može se vidjeti"

Foto: www.melanoma-day.com/hr

SLOGAN je to pod kojim se i ove godine održava već tradicionalni javnozdravstveni projekt Euromelanom Dan kojeg organiziraju dermatolozi s ciljem podizanja svijesti o raku kože, zloćudne bolesti od koje oboli svaki šesti Europljanin.

Kao što je poznato madeži su sasvim uobičajena pojava na koži i gotovo ih svi imaju. Međutim, osim dobroćudnih madeža na koži se mogu pojaviti i zloćudne izrasline koje je moguće lako uočiti. Prednost raka kože, ako se to tako može nazvati, u usporedbi s ostalim tumorima jest upravo mogućnost da se isti uoči na vrijeme. Ova kampanja stoga prvenstveno želi naglasiti važnosti redovitog pregledavanja kože i otkrivanja sumnjivih promjena u najranijoj fazi, kada je i mogućnost izlječenja osjetno veća.

Ukoliko se na vrijeme otkrije preživljavanje je i preko 90 posto, dok melanom otkriven u uznapredovaloj fazi gotovo uvijek ima smrtni ishod. Dovoljno je reći kako više od 75 posto takovih pacijenata ne preživi ni godinu dana. Nažalost, još uvijek veliki broj pacijenata dolazi na pregled u uznapredovaloj fazi bolesti kada su agresivnije i kompliciranije metode liječenja gotovo redovite, a šanse za potpuno izlječenje osjetno manje.

Novu nadu oboljelima pružaju i neke nove metode liječenja, poput lijeka vemurafenib komercijalnog imena Zelboraf o kojem smo već pisali u nekoliko navrata.

>> Oboljeli od melanoma u Hrvatskoj su građani drugog reda: Ostojiću, pošto život?

>> Konačno nova nada za teško oboljele u Hrvatskoj: Skupi pametni lijekovi postaju dostupni svima!

Glavna aktivnost ovogodišnjeg izdanja projekta Euromelanoma Day 14. svibnja 2014. je tzv. Dan otvorenih vrata u dermatološkim ordinacijama, a posebna pozornost će biti dana najrizičnijoj populaciji. To su muškarci starosti iznad 50 godina, svjetlije puti te oni profesionalno izloženi UV zračenju. Upravo je kod ove skupine uočeno najčešće zanemarivanje promjena na koži, a time i prosječno veća debljina melanoma nego kod žena i mlađe populacije. Rezultati pregleda pratit će se pomoću jedinstvenog upitnika, kojega je razvilo Europsko dermatovenerološko društvo (EADV), a koje će omogućiti dobivanje što realnijih statističkih podataka.

Sve informacije o Projektu možete naći na internetskoj stranici Euromelanoma day organizacije (), a informacije o provođenju u Hrvatskoj možete naći na adresi www.melanoma-day.com/hr.

Melanom, kojeg često nazivaju tihim ubojicom svakako spada u red bolesti novog doba. Svjetske klimatske promjene, kao i promjene u stilu života utječu na sve češću pojavnost najzloćudnijeg tumora kože. U Europi godišnje oboli oko 60.000 ljudi od melanoma od kojih njih čak 16.000 umire, uz porast incidencije melanoma na svjetskoj razini između 3 i 7 posto godišnje.

Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske od 1988. do 2008. godine učestalost malignog melanoma povećala se za 149 posto za muškarce i 130 posto za žene, a smrtnost od melanoma za 50 posto. Zadnji podaci za 2011. godinu kažu kako je te godine dijagnosticirano 527 novooboljelih od melanoma, odnosno gotovo 25 osoba na 100.000 ljudi.

Posebno zabrinjavajuće zvuči podatak kako se od 1968. do 1995. godine učestalost malignog melanoma povećala za 309, a smrtnost od melanoma za 310 posto.

Kod žena u dobi od 25 do 29 godina melanom je na prvom mjestu malignih bolesti u Hrvatskoj, a u dobi od 30 do 35 godina je na drugom mjestu, odmah iza raka dojke. Vjerovali ili ne, jedan od tri novo registrirana raka jest upravo rak kože.

Od melanoma najčešće obolijevaju osobe stare između 40 i 60 godina, a izloženost ultraljubičastim zrakama smatra se osnovnim rizičnim čimbenikom u razvoju melanoma. Također, najrizičniju skupinu čine osobe izrazito svijetle puti, svijetlih očiju i svijetle kose, osobe koje imaju veliki broj madeža ili sindrom displastičnih madeža, te naravno osobe koje su u obiteljskoj povijesti imale melanom ili drugi zloćudni tumor kože.

Euromelanoma Day Hrvatska

Kampanja  pokrenuta 1999. godine u Belgiji se tijekom posljednjih godina proširila cijelom Europom. Među 29 zemalja je i Hrvatska.

Javno-preventivni zdravstveni projekt ranog otkrivanja melanoma i ostalih zloćudnih tumora kože održava se 14. svibnja pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske i Ministarstva zaštite okoliša i prirode Republike Hrvatske, a u organizaciji Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora i Referentnog centra za melanom MZ-a Republike Hrvatske.

Projekt je medicinskog, humanitarnog i savjetodavnog karaktera, a tri su mu glavna cilja: prevencija, obrazovanje i informiranje. Temeljni cilj je rano otkrivanje melanoma i drugih malignih tumora kože što omogućuje uspješno liječenje i visoku stopu preživljavanja. Namjena projekta je također i osvješćivanje šire javnosti o načinima prepoznavanja tumora kože te motivacija osoba ciljne skupine da u što ranijoj fazi potraže liječničku pomoć. Cilj projekta je i edukacija šira javnost o opasnostima nepromišljenog ponašanja na suncu, štetnim posljedicama pretjeranog izlaganja UV zračenju na zdravlje, pravilnim načinima zaštite od UV zračenja te važnosti samopregleda madeža.

Pročitajte više