Rasprava o budućnosti EU: "Želimo li unaprijediti Europu ili od nje odustati?"

Foto: European Union 2013

NAKON 50 dijaloga održanih u gradovima u svih 28 država članica EU-a, predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso danas će održati dijalog s građanima poslijepodne dok će 10 preostalih povjerenika i članova Europskog parlamenta istovremeno raspravljati s građanima na događanjima koja se održavaju tijekom istog dana.

"Osnovno pitanje rasprave koja je u tijeku diljem Europe svodi se na sljedeće: želimo li unaprijediti Europu ili od nje odustati? Moj je odgovor jasan: uključimo se! Ako vam se ovakva Europa ne sviđa, poboljšajte ju!", izjavio je predsjednik Europske komisije Barroso. "Kako se približavaju važni europski izbori, želim doživjeti stvarnu raspravu o načinu na koji bi se Europska unija trebala razvijati u narednim godinama, u gospodarskom i političkom smislu. Raspravu koja uključuje svakog građanina. Upravo je to razlog što će Komisija sljedeći tjedan organizirati dijalog s građanima u Bruxellesu i što smo bili u svakoj državi EU-a ove i prošle godine i raspravljali o Europi."

Europska je komisija pozvala na sudjelovanje troje sudionika sa svakog od prijašnjih 50 dijaloga, čime dijalozi dosežu svoj vrhunac od rujna 2012. Završni dijalog s građanima koji će voditi predsjednik Barroso održat će se od 16 do 17 sati i moći će se uživo pratiti na internetu. Građani mogu sudjelovati i putem Facebooka i Twittera koristeći se oznakama #EUDeb8.

Europska komisija pokrenula je 2013. projekt Europska godina građana. Krajem 2012. te tijekom cijele 2013., zastupnici u Europskom parlamentu, Predsjednik i 21 član Komisije raspravljali su s građanima iz čitave Europe o njihovim očekivanjima za budućnost, a to će se nastaviti i u 2014., godini održavanja izbora za Europski parlament.

U preko 50 različitih dijaloga, građani iz svih slojeva društva raspravljali su s povjerenicima, zastupnicima u Europskom parlamentu, nacionalnim i regionalnim političarima o svojim viđenjima uloge Europe u budućnosti.

Dijalozi se održavaju u okviru Europske godine građana, inicijative kojom se građane želi upoznati s njihovim pravima kao građanima EU-a. Neke aktivnosti iz te godine nastavile su se u 2014. Reakcije građana pomoći se Komisiji u pripremi planova za buduću reformu EU-a. Jedan od osnovnih ciljeva dijaloga bit će i pripreme za europske izbore 2014.

Pročitajte više