Razbijeni kolutovi i krave s PTSP-om: Potres u Italiji uzrokovat će velike nestašice sira

POTRES koji je prošlog vikenda pogodio sjever Italije mogao bi značajno pogoditi proizvodnju i izvoz nekih od najpoznatijih delicija ove regije - sireva Parmezana i Grana Padana.

Nacionalno poljoprivredno udruženje Coldiretti procijenilo je kako šteta u poljoprivredi u ovoj regiji iznosi čak 200 milijuna eura, a najveće udarce primili su upravo proizvođači popularnih sireva.

Navodno je u potresu oštećeno preko 300.000 kolutova parmezana i nekih 100.000 kolutova Grana Padana, koji su nakon podrhtavanja tla popadali sa polica u skladištima gdje su bili na dvogodišnjem procesu sazrijevanja. Najmanje 10 posto zaliha parmezana otišlo je u nepovrat.

"Izgubili smo dvije godine rada. Nešto ćemo možda moći prodati onima koji prave topljeni sir, ali po cijeni koja je preko pet puta manja od stvarne", kazala je za Reuters Lorenza Caretti čija se obitelj bavi proizvodnjom sira u gradiću San Giovanni.

Šokirane krave ne daju mlijeko

Kazala je kako je čak 22.000 kolutova popadalo s njihovih polica. "Još uvijek ne možemo vidjeti pod na mnogim mjestima. Bit ćemo sretni ako nekako uspijemo spasiti i polovicu", dodala je Caretti.

Isto tako, brojne su krave poginule kada su se u potresu urušile staje u kojima su boravile, a mnoge preživjele zbog šoka još uvijek ne daju mlijeko, poručili su iz udruženja Coldiretti.

Pročitajte više