Reagiranje Damira Rode Ćosića na članak o optužbi za prijetnju direktoru Turističke zajednice

Screenshot: Index

NAKON što je na Indexu objavljen članak pod naslovom "Pravaš Roda optužen za prijetnju direktoru Turističke zajednice", stiglo je reagiranje Damira Ćosića, koje objavljujemo u cijelosti u skladu sa Zakonom o medijima.

"Poštovani,

prema odredbi  čl. 22. i čl. 40. Zakona o medijima dužni ste objaviti reakciju na članak 'Pravaš Roda optužen za prijetnju direktoru Turističke zajednice'  objavljenom na portalu Index.hr dana 13. lipnja u ranim jutarnjim satima, novinara D.M.

Prije svega, želio bih znati kako je vaš novinar doznao informaciju o navodnoj optužnici prije mene i moga odvjetnika koji o možebitnoj optužnici nema nikakvog službenog saznanja.

Drugo, prema pisanju vašeg novinara, 'Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu te za Rodu zatražilo uvjetnu kaznu, te nastavlja kako 'sud može izdati kazneni nalog ako ocijeni da su prikupljeni dokazi dostatni da se presuda donese bez suđenja. '

Ne samo da sam prema vašem novinaru optužen, nego sam već i osuđen, pa zaključujem da je vaš portal u mom slučaju sudio i presudio, upravo kao i Državno odvjetništvo koje, ako je to točno, neslužbenim kanalima i koristeći medije, priprema plodno tlo za navodnu optužnicu.

S obzirom da kako sam već rekao nemamo službene podatke o optužnici, upozoravam na propust koji očito leži u nepoznavanju obveza novinara na iznošenje provjerene, istinite i uravnotežene informacije, što propisuje  Zakon o medijima i Kodeks časti hrvatskih novinara.

Očito je riječ o želji za zlonamjernim nanošenjem štete od strane vašeg autora i medija u kojem je objavljen članak. Takvo neprofesionalno postupanje zahtijeva i pravne radnje koje ćemo poduzeti prema kaznenom zakonu RH.

"Nisam prijetio direktoru TZ-a smrću"

Nadalje, Državno odvjetništvo, prema svojoj zakonskoj obvezi, mora prvo obavijestiti strane u postupku, pa stoga taj čin mogu smatrati samo političkim alatom u svrhu onemogućavanja moga rada u Gradskom vijeću koji obavljam pošteno, sukladno svom svjetonazoru i savjesti.

Istine radi, nije točno da sam prijetio smrću direktoru Turističke zajednice. Točno je da smo razgovarali o zaposlenju moje kćeri kojoj je uručio otkaz na najgori mogući način rekavši 'politika te dovela, politika te smjenjuje', kao da je njega dovela struka, a ne upravo politika.

Točno je i da sam mu prigovorio, no već tada je razgovor išao u smjeru ' vi mi prijetite, vi mi prijetite', očito u želji da naš razgovor prikaže agresivnijim nego što je to uistinu bio. No, o tome ćemo na nekom drugom mjestu, jer i ja, kao i predmetni direktor, imam svjedoke koji će dokazati suprotno. Što sam mu točno rekao, reći ću, bude li to potrebno, na sudu uz rizik da me proglase homofobnom osobom, a taj ću rizik u svrhu istine i preuzeti. Isto tako, tom ću prilikom iznijeti i ostala saznanja i informacije o poslovanju predmetnog direktora.

Držim kako je vaš novinar dobio politički nalog za objavu ovog teksta, a sve ostalo samo je preslika društva u kojem živimo i u kojem svatko može suditi i optuživati u svrhu sitnih političkih interesa. Svjestan sam svih strana zvanja i posla kojim se bavim, pa sam sklon zaključiti kako je uz pomoć medija, ovdje riječ o najobičnijem političkom progonu".

Pročitajte više