Reding i dalje u ofenzivi zbog "lex Perkovića": Hrvatska me razočarala

Foto: Guliver Image / Getty Images

POTPREDSJEDNICA Europske komisije Viviane Reding razočarana je ponašanjem Hrvatske u vezi spornog 'lex Perkovića' o primjeni europskog uhidbenog naloga.

Reding je istaknula da je godinama zajedno s hrvatskom Vladom radila na zatvaranju poglavlja pravosuđa u čemu je Hrvatska i uspjela. Podsjetila je da je osobno inzistirala da se Hrvatsku tretira jednako kao i ostale članice, bez naknadnog monitoringa kao u slučaju Bugarske ili Rumunjske. No, Hrvatska je tri dana prije ulaska u Uniju promijenila zakon.

'Zakon koji Hrvatskoj nikad nije bio na pregovaračkom stolu, a taj je zakon bio dobar jer je bio u skladu s europskim pravilima. I netom prije ulaska u EU Hrvatska je unilateralno promijenila svoju poziciju. Vrlo sam žalosna, vrlo razočarana, i vjerujem da možemo riješiti ovaj problem što je brže moguće u dobroj vjeri', izjavila je Reding nakon tribine s građanima u belgijskom gradu Namuru. Reding nije rekla hoće li to pitanje staviti na dnevni red sljedećeg sastanka Komisije, niti je precizirala moguće kazne za Hrvatsku. Ipak, još je jednom upozorila službeni Zagreb.

'Znate da prema pristupnom ugovoru Komisija ima obvezu provjeriti primjenjuje li zemlja pristupnica poput Hrvatske sva pravila na koja se obvezala. Odgovornost Komisije je da to provjeri. Cijela će Komisija to provjeriti i predsjednik Komisije vrlo je jasno rekao da ćemo iskoristiti sve svoje ovlasti bude li potrebno.', zaključila je potpredsjednica Komisije.

Pročitajte više