Reding već ima spreman popis mogućih kazni za Hrvatsku?

Foto: Guliver image/Getty images

EUROPSKA povjerenica za pravosuđe Viviane Reding, čini se, više nema strpljenja za hrvatsku Vladu. Kako doznaje HTV, Reding već navodno ima spreman popis mogućih kazni za Hrvatsku ukoliko ne dođe do brze promjene "Lex Perkovića".

Tako se doznaje da, ogluši li se premijer Zoran Milanović na posljednje upozorenje i ne ukine li žurno tzv. Lex Perković, Reding će  pred Komisiju izaći s prijedlogom sankcija protiv Hrvatske.

Moguće sankcije odnosile bi se samo na područje pravosuđa i unutarnjih poslova. Dakle, ne na kresanje novca iz strukturnih fondova već, vrlo vjerojatno, na usporavanje ulaska Hrvatske u Šengen.

"Vukovar je mjesto gdje se brani ugled Hrvatske"

Dok Europska komisija traži da se zakon odmah mijenja, Milanović je ustrajan: "Ne, ne, to ne može tako. Dali smo rok i njega ćemo se držati. Taj rok je puno brži od onoga što su imale neke države Europske unije". A na europske prijetnje sankcijama Milanović odgovara: "I? Što će se dogoditi? Ja sam čuvar hrvatskog ugleda. Nije Europska komisija. Ako su nas ljudi birali da stalno govorimo `da` i da na svaku prijetnju i pokušaj blefa reagiramo, ja nisam takav čovjek".

Milanović je u intervjuu za RTL lopticu s Lex Perkovića pokušao prebaciti na Vukovar: "Ovo je pretjerano. Mi se nalazimo u situaciji da svako pismo iz Komisije istog trena završava u medijima. Ponovit ću vam, ono što je bitno za naš ugled je situacija u Vukovaru. Ja sam se zadnjih dana čuo i vidio s nekoliko europskih premijera, više od troje. I nitko me nije pitao za uhidbeni nalog, ali svi su me pitali za Vukovar. To je mjesto gdje se brani ugled Hrvatske. Interesantno, Komisija se u to ne želi miješati".

Pročitajte više