Redovna linija HŽ-a iz Zagreba za Split kasnila gotovo dva sata, odmah na početku putovanja otkazala lokomotiva

Foto:  Marko Todorov (Cropix)

PREMA posljednjim medijskim napisima o stanju lokomotiva u Hrvatskim željeznicama, čini se da je danas ipak bio samo - uobičajeni dan. Naime, redovna željeznička linija iz Zagreba za Split stala je odmah u Hrvatskom Leskovcu i to zbog kvara na lokomotivi. Zastoj je trajao gotovo dva sata.  
Hrvatske željeznice nekada su imale običaj o kvarovima posebno izvijestiti javnost i to kao "izvanredni događaj", no ta praksa odavno je napuštena. Tako smo  od HŽ-a pismenim putem zatražili pojašnjenje što se to danas u popodnevim satima događalo u HŽ-u. 
 
Stao vlak u Hrvatskom Leskovcu
 
"Na vlaku broj 523 na relaciji Zagreb – Split došlo je do kvara lokomotive u Hrvatskom Leskovcu. Pregledom lokomotive utvrđeno je da je potrebno osigurati zamjensku, te je pokrenut postupak aktiviranja zamjenske lokomotive. Vlak je sa zakašnjenjem od 110 minuta nastavio putovanje", kažu nam iz Hrvatskih željeznica. Tvrde i kako je osoblje obavijestilo putnike o razlozima stajanja vlaka i ispričalo im se.  
 
Sindikat strojovođa već duže vrijeme izvještava javnost o katastrofalnom stanju u HŽ-u te da se sve više prekida  promet zbog neispravnih vlakova.  Prije mjesec dana strojovođe su iz straha smanjile brzinu za najmanje 20 kilometara na sat. 
 
Sigurnost prije svega
 
"Poštovani putnici, između Vaše sigurnosti i rizika zbog nečijeg neznanja ili želje za privatnim profitom, mi – svjesni svoje odgovornosti i ponosni na povjerenje koje nam svakodnevno dajete – bez razmišljanja biramo Vašu sigurnost. Unatoč tome, ispričavamo Vam se na zakašnjenjima koja će uslijediti, i molimo Vas da nas razumijete, kad već oni koji bi to trebali neće i ne žele. Jer Vi i mi, zajedno s našim prijateljima kondukterima, jedini smo i uvijek zajedno u vlakovima. Vaše i naše pravo na sigurnost neće biti ugroženo", stajalo je u pismu sindikata hrvatskih strojovođa. 

Pročitajte više