Rekonstrukcija nasipa koji je puknuo na čak dva mjesta stajala 22 milijuna kuna

Foto: MORH/Hina

SLAVONIJA je pod vodom. Ljudske i životinjske žrtve se zbrajaju, materijalna šteta na do krovova potopljenim kućama i poljima na kojima ove godine neće biti uroda je vrtoglava.

> Milanović traži odgovorne: Da nije puknuo novi nasip, tragedija se možda mogla izbjeći

U Hrvatskim vodama za Index kažu kako je novi nasip uz Savu puknuo na čak dva mjesta: "Do prodora vode na spomenutom nasipu došlo je na dva mjesta na području Vukovarsko srijemske županije: 1. kod Rajevog Sela (uzvodno puknuće), 2. kod Račinovaca".

Opasnost od pucanja nasipa prijeti na još nekim lokacijama: "Sve potencijalno kritične lokacije se danonoćno nadziru i poduzete su mjere, u obliku zaštite folijama, vrećama, opterećenjem da bi se one zaštitile".

"Na predmetnom području nasipi su, zbog niske krune, rekonstruirani u periodu od 2003. do 2011. godine. Posljednja dionica od Gunje do Rajevog Sela rekonstruirana je 2010. i 2011. godine. Vrijednost radova iznosila je oko 22 milijuna kuna", navode iz Hrvatskih voda.

MUP opovrgava da je potkopavan nasip na Savi u Županji

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) opovrgnulo je napise o potkopavanju nasipa na Savi u Županji koji su se pojavili u nekim medijima.

Navodi da policija nije evidentirala takav događaj niti je koga uhitila, a prikupljanjem obavijesti od građana utvrdila je kako je riječ o neutemeljenim pričama.

Naime, dodaje se u priopćenju, policijski službenici vukovarsko-srijemske Policijske uprave obavili su obavijesni razgovor s muškom osobom te su utvrdili kako je sa skupinom njemu nepoznatih osoba 17. svibnja navečer na nasipu konzumirao alkohol i vodio neutemeljene razgovore.


MUP navodi da su se u nekim medijima pojavile neutemeljene informacije o pljački napuštenih kuća na poplavljenim područjima: "Želimo poručiti građanima da su policijski službenici na terenu i kontroliraju sva poplavljena područja kako bi spriječili moguće pokušaje pljačke napuštenih kuća, pa su tako sinoć spriječili nekoliko osoba koje su s namjerom pljačkanja napuštenih domova na poplavljena područja čamcima došle iz BiH".

HAC:  Šljunčani materijal koji je ugrađen u dionicu Sredanci-Svilaj nije ilegalno iskapan, niti je iz nasipa kojeg su gradile Hrvatske vode 2011. godine

"Povodom navoda da se puknuće nasipa u Rajevu Selu dogodilo zbog iskapanja šljunaka za izgradnju dionice autoceste Sredanci - most Sava, želimo Vas izvijestiti o sljedećem:

Hrvatske autoceste d.o.o. su investitor izgradnje dionice Sredanci-granica BiH, prema ugovoru o izgradnji sav materijal nabavlja i ugrađuje izvođač radova. Izvođačem radova na ovoj dionici je Poslovna udruga koju čine: Osijek Koteks d.d. i Ingra d.d., a nasipni materijal dopreman je s odobrenih pozajmišta nasipnog materijala i to:

Osijek Koteks d.d., vodeći partner:

  1. Kamenolom „Vetovo“
  2. Deponija šljunčanog materijala „Velika Kopanica“
  3. Pozajmište šljunčanog materijala „Mlinište“, općina Odžak, Republika BiH,
  4. Kamenolom Podcrkavlje pozajmište „Mlada vodica“
  5. Pjeskovito-zemljani materijal iz iskopa kanala Dunav-Sava po odobrenju projektanta

Partner Ingra d.d.:

  1. Pozajmište šljunčanog materijala „Mlinište“, Rijeka Bosna, Federacija BiH
  2. Pozajmište šljunčanog materijala „Mlinište“, Rijeka Bosna, Federacija BiH

Od svih odobrenih pozajmišta Izvođač još uvijek doprema šljunčani materijal iz pozajmišta Mlinište, općina Odžak, Republika BiH, dok s ostalih odobrenih pozajmišta Izvođač više ne doprema materijal.

Slijedom navedenog, šljunčani materijal koji je ugrađen u dionicu Sredanci-Svilaj nije ilegalno iskapan niti je iz nasipa kojeg su gradile Hrvatske vode 2011. godine", priopćio je HAC.

Pročitajte više