Rijeka danas uvjerljivo najkišovitija na svijetu!

Foto: Ivica Bajčić/Crometeo, Istramet (Petar Radovan, Sandi Brajnović, Ethno Umag)
Video: Damir Kvajo/Crometeo

NA javno dostupnoj listi najkišovitijih mjesta na svijetu, prema službeno izmjerenim meteorološkim podacima koje objavljuje servis Ogimet, Rijeka je tijekom nedjelje bila uvjerljivo najkišovitije područje na svijetu. S 249,5 litara kiše po kvadratnom metru, postaja Rijeka Kozala uvjerljivo vodi ispred drugoplasiranog Sanhu Daoa u Kini (141 litra) i zračne luke Shreveport u SAD-u (106 litara).

Ciklonalni centar koji nam se tijekom nedjelje približava sa zapadnog Sredozemlja sve izraženije djeluje na vrijeme u našim krajevima, piše Crometeo. Oblaci su prekrili veći dio zemlje, tlak zraka je u padu, a na Jadranu puše jugo. Već od jutra kiša pada na sjevernom Jadranu i zapadnim krajevima unutrašnjosti, a najobilnija je na širem riječkom području.

Kako je nešto ranije javio portal Istramet, najviše kiše palo je u Cerniku kraj Grobnika, čak 276 mm do 17 sati. Slijedi Kukuljanovo sa 153 mm, Rijeka-Vežica sa 132 te Rijeka-Pehlin sa 124 mm. Obilna kiša pala je i oko Učke i Ćićarije, tako Brešca mjere 83 mm, Poljane 80 mm, Matulji 78 mm, Opatija 75 mm te Učka-Poklon 71 mm kiše.


Znatno manje kiše bilo je zapadno od Učke, a najviše je palo na području Tinjana, u Žužićima 78 mm. U Lanišću i Velom Mlunu palo je 58 mm, Flengima 53 mm, Roču 45 i Vrhu 43 mm.

Veći dio kiše pao u je vrlo kratkom vremenskom intervalu od nekoliko sati zbog čega je došlo do nastanka bujica i poplava, posebice na području Rijeke. Na zapadnoj obali Istre kraj Vrsara dojavljeno je nekoliko pijavica.

Velika meteorološka vijest danas su i pijavice koje su se u nekoliko navrata razvile na otvorenom moru zapadne Istre. Prijepodne je viđeno nekoliko primjeraka na moru kod Novigrada, a poslijepodne kod Rovinja gdje ih je prema dojavama bilo čak pet. Pijavice su se držale otvorenog mora tako da štete nisu zabilježene. Nažalost, jutros su čitatelji Istrameta iz Umaga svjedočili tužnom prizoru, more je na umaški lukobran izbacilo uginulog dupina.

U nastavku večeri i u noći na ponedjeljak na tom se području i dalje očekuje promjenjivo vrijeme uz čestu kišu, pljuskove i grmljavinu. Zapuhat će umjerena, u Tršćanskom zaljevu i na jugu Istre jaka bura uz osjetno osvježenje. Najveća mogućnost razvoja jačih olujnih ćelija postojat će na otvorenom moru u drugom dijelu noći i sutra prijepodne. Vrijeme će se postupno smiriti sredinom dana.

Mokri i skliski kolnici širom zemlje

Kako javlja HAK, mokrih i skliskih kolnika ima u Lici, Gorskom kotaru, Istri, središnjoj i sjeverozapadnoj hrvatskoj te na širem riječkom području. Magla mjestimice smanjuje vidljivost u Lici i Gorskom kotaru.


Na pojedinim dionicama zbog jake kiše moguć je nailazak na veću količinu vode koja se zadržava na kolniku, stoga se vozače upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb u tunelima Pod Vugleš i Javorova Kosa u smjeru Rijeke vozi se jednim trakom.

Na autocesti A1 kroz tunel Sveti Rok u smjeru Dubrovnika vozi se jednim trakom, uz ograničenje brzine, a kroz tunele Grič i Plasinu vozi se jednom tunelskom cijevi, dvosmjerno.

Zbog radova i loših vremenskih uvjeta, na 23. kilometru autoceste A3 Bregana-Lipovac (zagrebačka obilaznica), između čvorova Lučko i Buzin vozi se usporeno, otežano i u koloni.

 

Pročitajte više