Rijeka izdvaja 2,7 milijuna kuna za programe zdravstva i socijalne skrbi

Foto: HR Foto

UGOVORI vrijedni 2,7 milijuna kuna kojim Rijeka financira programe u zdravstvu i socijalnoj skrbi potpisani su danas između grada i udruga i ustanova koje će koristiti taj novac.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je rekao da je Rijeka često prednjačila u programima socijalne skrbi u Hrvatskoj te da su te programe nakon Rijeke preuzimali drugi gradovi Jedan od programa koji je djelomično potaknuo grad Rijeka je nastao zbog potrebe zaštite žena i djece, žrtava obiteljskog nasilja, kazao je Obersnel.

Program vodi Udruga za zaštitu obitelji Rijeka - U.Z.O.R. i to putem skloništa i savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja i psihosocijalnog tretmana počinitelja nasilja, kako bi se umanjila mogućnost ponavljanja nasilničkog ponašanja.

Za te programe je Udruga dobila 506.000 kuna. Sklonište za ženu i djece ima 10 kreveta i nalazi se na tajnoj lokaciji. Boravak u skloništu je besplatan i ograničen na šest mjeseci.

Program psihosocijalnog tretmana počinitelja godišnje obuhvati 60-tak osoba a takav program se provodi samo u Rijeci i Zagrebu, navedeno je.

Za djelovanje mobilnih timova za palijativnu skrb Dom zdravlja Primorsko-goranske županije je dobio 400.000 kuna. Za skrb o starijim osobama izdvaja se 1,76 milijuna kuna i to za subvencioniranje pola cijene jednog obroka dnevno u restoranu "Cres" u Rijeci umirovljenicima koji imaju mirovine niže od 2000 kuna te da programe usluge pomoći i njege u kući.

Sveučilištu u Rijeci grad Rijeka odobrava 30.000 kuna za programe cjeloživotnog učenja namijenjenih starijim osobama a Gradskom društvu Crvenog križa Rijeka 60.000 kuna za djelovanje službe traženja nestalih osoba.

Pročitajte više