Rimac: Kao da se državom upravlja iz šatora, ovo nije Libija, a predsjednica nije Gadafi

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

POLITIČKI analitičar Ivan Rimac jutros je gostujući u emisiji Hrvatskoj radija "U mreži prvoga" rekao kako mu sve liči na to da se državom upravlja iz šatora, te je poručio:

"Ovo sve liči na šator i na upravljanje državom iz šatora. Ovo nije Libija i naša predsjednica nije Gadafi. Predsjednica se mora držati svojih ovlasti. Ne smije mahati prstom i lupati šakom".

U paljbi priopćenja i Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović se ponašaju kao da smatraju da druga strana ne bi trebala postojati, smatra Rimac. "Cilj svega je unošenje kaosa u politički sustav. Vlada ne podnosi račun Predsjedniku RH, nego Sabor, a u Saboru postoji samo rat dizanja ruku a ne kulturna rasprava".

S druge strane, savjetovao je premijeru da se "ne ponaša kao drugi jarac na brvnu i održi sjednicu Vlade" s predsjednicom Republike. Smatra da će u cijeloj ovoj priči izgubiti građani jer ovo nije način da se država uredi na njihovu dobrobit.

Grbin: Predsjednica je zaboravila koje su joj ovlasti

Peđa Grbin je kazao kako je iznenađen što su odnosi napeti jer je Vlada od početka pokušala pomoći predsjednici da ostvari svoja predizborna obećanja.

"Prva točka premijerovog pisma je poziv predsjednici na sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost kako bi se definirali odnosi Vlade i predsjednice koja je zaboravila da više nismo u polupredsjedničkom sustavu. Zaboravila je da smo 2000. promijenili Ustav RH i da ona više nema ovlast tražiti ostavku predsjednika Vlade", rekao je Grbin.

Kovač: Premijer nema rezultate pa stvara kaos

HDZ-ovac Miro Kovač kazao je kako je sve počelo nakon izborne noći kada se počelo predsjednicu "šutirati" u Visoku ulicu na silu.

"Predsjednica može predložiti sazivanje sjednice Vlade i zatražiti izvješće o gospodarskom stanju, a premijer ako neće može odbiti, ali on nema dovoljno hrabrosti za to", smatra Kovač.

Dodaje da je dojam HDZ-a da premijer nema rezultata pa se zbog toga prepucava i stvara pomutnju i kaos. Kovač tvrdi da Kolinda nije pozvala premijera na ostavku nego mu je samo dala prijedlog. Realno je samo da Sabor sam sebe raspusti ili da predsjednik Vlade sam podnese ostavku, kaže Kovač.

 

Pročitajte više