Rimljani uz Mussolinijevu vilu otvaraju Muzej holokausta

RIMSKO Gradsko vijeće danas je jednoglasno odlučilo novi Muzej holokausta otvoriti uz bivšu luksuznu vilu fašističkog vođe Benita Mussolinija.

Prigodno su ovu odluku donijeli prije sutrašnjeg obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na holokaust. S ovim projektom su rimske vlasti otezale godinama, a sada su odlučili uz Vilu Torlonia urediti konferencijsku dvoranu, knjižnicu, video-arhivu i dvoranu za izložbe, piše ANSA.

Tisuće talijanskih židova deportirano u koncentracijske logore


Projekt novog muzeja su napravili talijanski arhitekti Luca Zevi i Giorgio Tamburini, a izgradit će ga u dvorištu vile u kojoj je Mussolini sa obitelji živio od 1925. do 1943. godine. U muzeju će na zidovima pisati imena talijanskih židova koji su tijekom Drugog svjetskog rata deportirani u nacističke koncentracijske logore.

Rimski gradonačelnik Gianni Alemanno je obećao da će se ubrzo objaviti natječaj za gradnju muzeja vrijednog 13 milijuna eura. Gradsko vijeće je odlučilo postaviti i ploču na željezničkoj stanici Tiburtina kako bi se današnji stanovnici grada sjećali datuma, 16. listopada 1943. godine, kada su tisuće židova deportirani u "logore smrti".

Pročitajte više