Ukrali "vječni plamen" u Kragujevcu

Foto: novosti.rs

VJEČNI plamen slobode ispred muzeja "21. oktobar" u Šumaricama kod Kragujevca ukraden je nakon nepuna tri mjeseca od kako je upaljen, javljaju srpski mediji. Vječna vatra ugašena je rano jutros s obzirom da su za sada nepoznati lopovi oko 4 sata ujutro otuđili plamenik od mesinga vrijedan 18 tisuća kuna.

Simbol stradanja

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Inače, projekt "Vječnog plamena slobode" stajao je oko 75 tisuća kuna, no vrijednost je zapravo neprocjenjiva s obzirom da je riječ o umjetničkom djelu kipara Dragana Đorđevića.

Podsjetimo kako je plamen ponovno uključen 21. listopada ove godine na posebnoj svečanosti na kojoj su bili  ministar kulture Srbije Predrag Marković, veleposlanik  Rusije Aleksandar Konuzin i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović. Vječni plamen nalazi se u Spomen parku Kragujevački oktobar na mjestu gdje su njemački vojnici 21. listopada 1941. godine strijeljali nekoliko tisuća Kragujevčana, a plamen je ponovno aktiviran na 70 godišnjicu stradanja.

Nemjerljiva šteta

"Plamen je bio priključen na plinovod. Nemjerljiva je i šteta koja je pričinjena gradu, jer se ne radi samo o plameniku, već prije svega o simbolu koji je predstavljao simbol Kragujevca koji je za svoju slobodu u svakom pogledu mnogo žrtvovao", rekao je gradonačelnik Milojević za agenciju Srna.

Policija je za sada uvjerena kako je riječ o lopovima koji kradu sekundarne sirovine te da nije riječ o akciji s ciljem provokacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara