Rohani i Netanyahu ujedinjeni u borbi protiv terorizma

Foto: Hina

IRANSKI predsjednik Hasan Rohani u petak je izjavio da Iran osuđuje "nasilje i terorizam" bez obzira događaju li se na Bliskom istoku, u Europi ili u Sjedinjenim Državama, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je u petak na "ofenzivu širokih razmjera" protiv radikalnog islamizma u svijetu.

"Nasilje i terorizam za osudu su bez obzira u kojoj se zemlji regije, Europe ili Sjedinjenih Država događaju", rekao je Rohani 48 sati nakon napada na ured satiričkog francuskog tjednika Charlie Hebdo.

"Svi koji nepravedno u ime džihada, vjere ili islama ubijaju ili pokreću nasilne i ekstremističke akcije potiču islamofobiju, željeli to ili ne", rekao je iranski predsjednik.

Globalna borba

Izraelski premijer Netanyahu je, primajući francuskog veleposlanika u Izraelu Patricka Maisonnavea kojemu je i osobno izrazio sućut izraelskog naroda zbog pokolja u glavnome gradu, rekao da "smatra kako su Francuska, Izrael i sve ostale civilizirane zemlje suočene s istom prijetnjom".

"Svi ti teroristi ubijaju novinare u Parizu, odrubljuju glave humanitarcima u Siriji, otimaju učenice u Nigeriji, dižu u zrak crkve u Iraku, ubijaju turiste na Baliju, raketiraju civile na području Gaze i nastoje izraditi nuklearno oružje u Iranu. Oni samo imaju različite nazive, poput Islamske države, Al Kaide, Hamasa ili Hezbolaha, a zapravo ih sve pokreću ista mržnja, isti fanatizam i želja za krvlju", smatra Netanyahu.

"Ovo je globalna borba koja zahtijeva ofenzivu širokih razmjera protiv radikalnih islamskih snaga diljem svijeta. Trebala bi pobijediti sloboda, ali da bi se to ostvarilo moramo se s problemom suočiti zajedno i boriti se protiv njega zajedno", rekao je.

Predsjednik Rohani istaknuo je da Iran podupire "sve narode koji se bore protiv terorizma" te dodao kako je njegova zemlja vrlo zadovoljna što se muslimani u regiji, bez obzira na to je li riječ o Iraku, Siriji, Libanonu, Palestini ili pak Afganistanu i Pakistanu odupiru terorizmu i ekstremizmu".

Pročitajte više