Rubelj je propao: Nema više najpoznatijih zagrebačkih ćevapa

Foto: Destinacije.com

SVAKOM stanovniku Zagreba Rubelj je već desetljećima sinonim za ćevape. Konačno zatvaranje vrata svih Rubeljevih pečenjara u glavnom gradu za mnoge Zagrepčane stoga predstavlja završetak jedne ere.

U poslovne probleme Rubelj je upao početkom financijske krize: od 2009. posluju u minusu, a prihodi su se s godinama samo smanjivali. Te 2009. godine, kada je počela kriza, Rubelj je imao 36,6 milijuna kuna prihoda. Prošle godine uprihodovali su 16,6 milijuna kuna, ali su godinu svejedno završili s minusom od 6,1 milijuna kuna.

Predstečajna nagodba propala, u stečaju ostali bez svega

Ne čudi stoga što je firma Rubelj grill u travnju 2013. godine zatražila pokretanje predstečajne nagodbe. Predstečaj je otvoren u kolovozu iste godine, ali postupak je obustavljen nakon što iz Rubelj grilla nisu dostavili Fini Plan financijskog i operativnog restrukturiranja.

S obzirom da su i vlasnici Rubelja očigledno digli ruke od svojih poznatih pečenjara (kojih je u Zagrebu bilo 17, a u Slavonskom Brodu jedna), Fina je zatražila pokretanje stečaja. Sudbinu Rubelja konačno je zapečatio Trgovački sud u Zagrebu prije tri tjedna, 16. lipnja ove godine.


Sudac Ante Galić tada je, na prijedlog stečajnog upravitelja Eduarda Miščevića, odlučio da će se dugovi Rubelja prebiti preko nekretnina u vlasništvu firme, dakle pečenjara i poslovnih prostora. Nakon toga ostalo je samo još staviti ključ u bravu: ako ste ovih dana okrenuli telefonski broj Rubelja pokušavajući naručiti ćevape na kućnu adresu, vjerojatno ste čuli snimljenu obavijest da "Rubelj više ne radi dostave".

Priča o Rubelju prije 36 godina

Tvrtku Rubelj Grill u zagrebačkoj Dubravi je 1978. godine osnovao Ivan Rubelj, prvi "kralj ćevapa" u Zagrebu. U poslu s ćevapima Ivan Rubelj ostao je 20 godina; 1997. godine posao je prepustio svom bratu Anti Rubelju, kako bi se posvetio drugim poslovnim poduhvatima. U međuvremenu se Ivan Rubelj umirovio na Floridi, a njegov brat Ante, koji je umro u listopadu 2010. godine, njegovu neuglednu pečenjaru u Dubravi pretvorio je u jedan od poznatijih brendova u Zagrebu.

Veliku gospodarsku krizu tvrtka Rubelj grill, međutim, nije mogla preživjeti, a u ništa boljem stanju nisu ni ostale firme preko kojih obitelj Rubelj posluje. Firme Rubelj grill pizza d.o.o. i Rubelj hotel d.o.o. nemaju zaposlenih, a i prihodi su im gotovo nikakvi.

Pročitajte više