Ruše trećinu parka, a tvrde da ga uređuju: Svećenik na misi dijelio letke za gradnju crkve

Foto: YammatFM, cuvamonaspark.com

SVEĆENIK Župe Blaženog Alojzija Stepinca prošli je vikend na misi dijelio peticiju kojom se daje podrška izgradnji crkve usred jedinog uređenog parka na zagrebačkoj Savici.

Vjernici dobili zadatak da manipulativni letak raspačavaju po naselju

U peticiji koju je svećenik dijelio vjernicima sa zadatkom da ga dalje raspačavaju po naselju, međutim, nije jasno navedeno da se ona potpisuje za izgradnju crkve u parku.

Na letku naslovljenom "Podrška za izdavanje lokacijske dozvole za uređenje parka i izgradnju crkve na Trnjanskoj Savici u Zagrebu" i adresiranom na Gradski ured za prostorno uređenje i izgradnju, neupućenima bi moglo izgledati kao da se crkva gradi negdje drugdje, a da se park uređuje.

No sporni je park već uređen i pošumljen sa stazama za šetače i dječjim igralištem, poklonom grada Mainza. Crkva bi ga htjela "urediti" okupiranjem gotovo trećinu površine parka za crkvu, župni dvor, garažu, parkiralište i pristupnu cestu.

Stanari izgubili pravo na prigovor

Tome su se usprotivili stanari Savice i građani okupljeni u inicijativu Čuvamo naš park koji su još prije tri godine prikupili više od 1200 potpisa protiv izgradnje crkve u Parku. Prošlog su tjedna stanari koji žive u neposrednoj blizini parka u kojem Kaptol i Bandić žele izgraditi crkvu došli predati svoje prigovore u Gradsko poglavarstvo, no oni koji nisu neposredni susjedi nisu mogli ni ući u zgradu poglavarstva.

Dodatni je skandal u tome što je dio neposrednih susjeda eliminiran tako što je u projekt ubačena i izgradnja ceste kojom su stanari jedne zgrade formalno-pravno prestali biti neposredni susjedi čime su izgubili pravo na prigovor.

S druge strane, Crkva na misi prikuplja potpise stanovnika Savice za "uređenje parka" koje podrazumijeva rušenje dijela parka da bi se izgradila njihova građevina.

Bandić protivnike crkve u parku naziva komunistima

Podsjetimo, građani Savice već se godinama bore za očuvanje jedinog uređenog parka u kvartu, a prije desetak dana lokalna župa Blaženog Alojzija Stepinca zatražila je lokacijsku dozvolu za izgradnju crkve, župnog dvora, garaže, parkirnih mjesta i ostalih "neophodnih" objekata.

I Kaptol i Bandić inzistiraju upravo na izgradnji crkve u parku, iako samo stotinu metara dalje postoji alternativna lokacija. Građani okupljeni u inicijativu "Čuvamo naš park" u više su navrata rekli kako nisu protiv izgradnje crkve u naselju, nego su samo protiv izgradnje na toj lokaciji.

Zagrebački gradonačelnik i bivši član i funkcioner Saveza komunista Hrvatske Milan Bandić prije nekoliko dana sve one koji su protiv izgradnje crkve u najljepšem parku na Savici nazvao je komunistima, a svećenik koji je štitio Šatoraše Ivan Mandurić napisao je da stanari cmizdre i da treba provesti lustraciju.

Pročitajte više