Rusija i SAD dogovorili se o prekidu vatre kod srušenog aviona, separatisti odbijaju suradnju

Foto: Hina

RUSKI ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i američki državni tajnik John Kerry dogovorili su se u telefonskome razgovoru o nužnosti prekida borbi kraj mjesta u istočnoj Ukrajini na kojem su ostaci malezijskog zrakoplova srušenog prije desetak dana, objavilo je u utorak rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Lavrov i Kerry "slažu se da je nužno temeljito ispuniti rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojom se zahtijeva međunarodni i nezavisan karakter istrage kao i prestanak borbi na području na kojem su ostaci", kaže se u priopćenju.

Ukrajinski separatisti prijete zabranom pristupa OESS-u mjestu nesreće

Međutim, na terenu je situacija drugačija. Proruski separatisti u istočnoj Ukrajini optužili su u utorak Organizaciju za europsku sigurnost i suradnju (OESS) da služi američkim i ukrajinskim interesima te su zaprijetili zabranom pristupa njezinim predstavnicima mjestu nesreće malezijskog zrakoplova, srušenog prije desetak dana.

Čelnici samoproglašene Narodne Republike Doneck objavili su da namjeravaju prekinuti suradnju s OESS-om, organizacijom koja je do sada bila glavno tijelo zaduženo za pregovore o pristupu mjestu nesreće međunarodnim stručnjacima.

"Od samog početka OESS nije bio neutralna strana i djelovao je u interesu Ukrajine", stoji u priopćenju u kojem se dodaje da je "OESS, kako se pokazuje, struktura koju kompletno kontroliraju Sjedinjene Države". OESS nije za sada komentirao najave pobunjenika.

Stručnjaci i dalje ne mogu do aviona


Na mjesto nesreće upućena je skupina međunarodnih stručnjaka, među kojima su policajci iz Nizozemske i Australije. No, bog borbi nisu ni krenuli iz Donjecka prema lokaciji kraj Toreza. Već treći dan zaredom se istražitelji ne mogu probiti do mjesta pada aviona.

"Duboko smo razočarani što ne možemo do mjesta nesreće. Naš prioritet je potraga za tijelima žrtava. Ako pronađemo još posmrtnih ostataka, učinit ćemo sve da ih predamo njihovim obiteljima. Niti jedno tijelo neće ostati na mjestu nesreće", izjavio je Pieter Jaap Aalsberg, član nizozemskog tima.

UN-ova agencija će formirati posebne snage za zrakoplovne nesreće: Sastanak tek u veljači

UN-ova agencija za zrakoplovstvo objavila je u utorak da će sazvati za sljedeću veljaču sastanak na visokoj razini posvećen sigurnosti nakon što je nedavno srušen malezijski zrakoplov iznad Ukrajine. Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo (ICAO) objavila je da osniva posebne snage, zajedno sa zrakoplovnom industrijom i drugim zrakoplovnim tijelima, koje će nadzirati prikupljanje i distribuiranje informacija o sigurnosti.

ISCAO je to najavio nakon današnjeg sastanka u Montrealu, održanog zajedno s međunarodnom udrugom zračnih prijevoznika (IATA), koja predstavlja većinu velikih avioprijevoznika. Nakon nesreće srušenoga malezijskog zrakoplova neki su u zrakoplovnoj industriji pozvali ICAO, koja okuplja 191 zemlju članicu, da preuzme veću ulogu u savjetovanju avioprijevoznika oko sigurnosnih rizika.


Sudionici sastanka u Montrealu pokazali su, međutim, malo entuzijazma kada je riječ o radikalnom reorganiziranju ICAO kako bi se toj organizaciji dale veće ovlasti u zatvaranju zračnog prostora. Države pojedinačno sada su odgovorne svaka za svoj zračni prostor. Predsjednika vijeća ICAO-a Olumuyiwa Benard Aliu kazao je nakon sastanka kako ICAO može djelovati jedino uz suglasnost svih zemalja članica. Sjedinjene Države priopćile su kako ne traže promjene glede nadležnosti ICAO-a. Svjetski avioprijevoznici zalažu se za dobivanje "neutralne informacije" o tome da li koristiti ili ne zračni prostor iznad zaraćenih zona.

Zapad traži reakciju Moskve

''Nadamo se da će Rusija iskoristiti svoj utjecaj nad separatistima kako bi nam osigurali nesmetani pristup mjestu događaja'', poručila je australska inoministrica Julie Bishop iz Kijeva.

Istovremeno, američki predsjednik Barac Obama s europskim čelnicima dogovara pooštravanje sankcija Rusiji. Restrikcije prvenstveno predviđaju embargo na prodaju oružja, a uz to ograničavanje sudjelovanja ruskih banaka na europskim tržištima te zabrane na području energetike.

Rutte traži od Ukrajine zaustavljanje borbi oko mjesta rušenja zrakoplova


Nizozemski premijer Mark Rutte pozvao je predsjednika Ukrajine Petra Porošenka da zatraži zaustavljanje borbi u blizini mjesta rušenja zrakoplova MH17, kazao je u utorak glasnogovornik vlade.

"Premijer je jutros zvao ukrajinskog predsjednika kako bi od njega zatražio zaustavljanje borbi u blizini lokacije nesreće", rekao je Jean Fransman za France presse.

Ukrajinska vojska potvrdila je u utorak ujutro da se borbe nastavljaju u sektoru gdje je srušen Boeing 777 Malaysia Airlinesa u kojem je poginulo 298 ljudi. Avion između Amsterdama i Kuala Lumpura srušen je 17. srpnja.

Najmanje 19 civila ubijeno je u žestokim sukobima između ukrajinskih vojnika i proruskih pobunjenika u istočnoj Ukrajini, izjavili su lokalni dužnosnici.

Nizozemski i australski stručnjaci zaduženi za istragu nesreće nad Ukrajinom ponovno u utorak zbog borbi nisu uspjeli doći na mjesto nesreće.

Predsjednik Porošenko obećao je premijeru Rutteu da će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi omogućio istražiteljima da dođu na tu lokaciju, rekao je glasnogovornik.

Ukrajinske snage potiskuju pobunjenike natrag u njihova uporišta Donjeck i Luhansk i pokušavaju ih okružiti na nekoliko mjesta, među kojima i na širem području na kojemu je pao malezijski zrakoplov.

Pročitajte više