Rusija izbacuje SAD iz svemira zbog krize u Ukrajini

Foto: NASA

RUSIJA je najavila da će zabraniti SAD-u korištenje Međunarodne svemirske postaje nakon 2020. godine kao i korištenje raketnih motora koji se koriste za lansiranje vojnih satelita u znak protesta zbog sankcija koje je SAD uveo Rusiji, piše The Guardian.

SAD i Rusija već godinama surađuju na istraživanju svemira, a svemirsku postaju zajednički održavaju. Ipak, jedini način da se do nje stigne je uz pomoć ruskog svemirskog broda Soyuz.

Zamjenik premijera Rusije Dmitri Rogozin najavio je seriju kaznenih mjera protiv SAD-a kao odgovor na sankcije nametnute Rusiji zbog krize u Ukrajini.

Međunarodna svemirska postaja vrijedi 100 milijardi dolara, a SAD želi da nastavi s radom barem do 2024. godine što je četiri godine duže nego što je bilo planirano. Prema svemu sudeći, Rusija će nakon 2020. sama nastaviti koristiti postaju.

"Ruski dio može nastaviti funkcionirati neovisno o dijelu koji kontrolira SAD. S druge strane, SAD bez Rusije ne može nastaviti funkcionirati", rekao je Rogozin.

Američka svemirska agencija NASA intenzivno s drugim kompanijama radi na razvijanju svemirskog taksija kako bi Americi omogućili ponovni prijevoz do postaje do 2017. godine. SAD trenutno Rusiji plaća 60 milijuna za prijevoz jednog astronauta do postaje.

Pročitajte više