Rusija provjerava šalje li joj Bjelorusija zabranjenu zapadnu hranu

Foto: Hina

MOSKVA je poslala vodeće veterinarske inspektore u utorak u Bjelorusiju, nakon što je ta zemlja, koja ima zonu slobodne trgovine s Rusijom, kazala da neće postati stražnja vrata za izvoz zabranjenih zapadnih proizvoda u Rusiju.

Prošli tjedan Rusija je zabranila uvoz hrane - voća, povrća, mesa, ribe, mlijeka i mliječnih proizvoda - iz Europske unije, SAD-a, Australije, Kanade i Norveške, kao protuudarac za zapadne sankcije uvedene zbog ukrajinske krize.

I Bjelorusija i Kazahstan, koji također ima zonu slobodne trgovine s Rusijom, kazali su da će nastaviti s uvozom zapadne hrane koju je Moskva zabranila, ali je pritom Minsk naglasio da će spriječiti da ta hrana ide dalje prema Rusiji.

"Ako je Rusija zatvorila svoje tržište za neke proizvode, mi ne smijemo dopustiti tranzit tih proizvoda iz Bjelorusije u Rusiju", rekao je predsjednik Aleksandar Lukašenko ovaj tjedan. "Što se tiče našeg domaćeg tržišta, imamo odvojene razgovore u vezi s tim pitanjem. To je naš unutarnji dogovor. Ako trebamo poljske jabuke mi ćemo ih kupiti, ali ne za Rusiju", rekao je Lukašenko.

Stručnjaci kažu da bi izvoz u Rusiju malih količina proizvoda mogao proći, ali da nije vjerojatno da će se raditi o većim količinama. Radi se o tome da bi bjeloruske kompanije mogle profitirati od izvoza ali bi to, s druge strane, moglo ozbiljno narušiti odnose s Rusijom.

Pročitajte više