Ruska Wikipedia ugašena na jedan dan u znak protesta protiv zakona o "internetskoj cenzuri"

Foto: ru.wikipedia

RUSKA verzija Wikipedije objavila je 24-satno bojkot, odnosno prestanak rada, u znak protesta protiv prijedloga zakona o zaštiti djece, za kojeg tvrde da otvara vrata prema cenzuri interneta u Rusiji.

Na naslovnici ruske Wikipedije danas je samo obavijest o blackoutu u Rusiji, a sam naslov je prekriven crnim pravokutnikom, klasičnom oznakom cenzure. Trenutno je dostupna tek nekolicina od ukupno 838.000 članaka, a svi su povezani s temama cenzure i uzrocima bojkota.

Do protesta dolazi u trenucima kad ruski parlament raspravlja o prijedlogu zakona koji će prepraviti određene ruske zakone vezane uz regulaciju informacija. Autori prijedloga tvrde kako žele osigurati bolju zaštitu djece od potencijalno štetnih informacija na internetu, a to uključuje i internetske stranice koje se bave drogama, temama suicida i riskantnog ponašanja.

Kritičari, među kojima je i ruska Wikipedija, tvrde kako će takvo stavljanje određenih stranica na crnu listu naposljetku rezultirati još jačom cenzurom interneta. "Lobisti i političari koji zagovaraju ove amandmane tvrde kako se bore protiv dječje pornografije i sličnih stvari, ali ako se obrati pažnja na tekst prijedloga zakona, jasno je kako će stvar rezultirati stvaranjem sistema cenzure u Rusiji po uzoru na Kinu", stoji u izjavi, uz dodatak da će, ako se zakon odobri, pristup Wikipediji vjerojatno biti onemogućen diljem zemlje.

Pročitajte više