Ruskim kreditom od 4,5 milijardi kuna Todorić plaća postojeće dugove

 Foto: Arhiva

AGROKOR je odlučio otkupiti svih 550 milijuna eura izdanih obveznica s 10% kuponom i dospijećem u 2016., objavila je kompanija  u dopisu Luksemburškoj burzi.

>Todorić digao kredit od 4,5 milijarde kuna!

Ova objava dolazi tek nekoliko dana nakon što je Agrokor sa Sberbankom ugovorio kredit od 600 milijuna eura (oko 4,5 milijardi kuna), za koji jamči nekoliko članica Agrokor Grupe, uključujući Ledo, Jamnicu, Zvijezdu i Pik Vinkovci.

Rok za otplatu kredita je sedam godina, dok bi kamatna stopa mogla biti ispod 5,5%, prema nekim izvorima.
 
"Iako se ovaj kredit neće upotrijebiti za financiranje akvizicije Mercatora, ipak je vrlo važan korak u pripremi za transakciju vrijednu oko 560 milijuna eura, uključujući kupoprodajnu cijenu i dokapitalizaciju", navodi se u analizi iCapitala.
 
Podsjetimo, nedavno su konzorcij prodavatelja 53% udjela u Mercatoru i Agrokor korigirali kupoprodajni ugovor kako bi produžili rok za izvršenje transakcije na 30. lipnja i spustili cijenu na 86 eura po dionici.
 
Slovenski mediji također su spomenuli da novi sporazum uključuje dokapitalizaciju Mercatora u iznosu 225 milijuna eura, pri čemu bi 200 milijuna eura odmah išlo bankama za otplatu duga, dok bi preostalih 25 milijuna eura bilo namijenjeno poboljšanju radnog kapitala.
 
Na kraju 2013., neto dug Mercatora iznosio je 957 milijuna eura, te je samim time njegovo restrukturiranje ključni preduvjet za uspješno kompletiranje prodaje.
 
 

Pročitajte više