SAD na borbu protiv Islamske države troši 9 milijuna dolara dnevno

Foto: FAH

U RATU protiv Islamske države SAD svakog dana potroši više od devet milijuna dolara, a dosad je u bombašku kampanju iz zraka utrošeno golemih 2.7 milijardi dolara.

Od kolovoza drastično narasao račun za borbu s Islamskom državom

Međunarodna koalicija još od kolovoza provodi zračne napade u Iraku i Siriji, a prva računica američke potrošnje koju je objavio Pentagon pokazuje kako je dvije trećine cjelokupnog računa otišlo u Air Force, odnosno zračne snage.

Američki je Kongres nedavno odbacio zakonski prijedlog koji bi zabranio daljnju potrošnju na rat s islamistima, dok su zastupnici odobrili trošenje čak 579 milijardi dolara na obranu, piše BBC. Također su odbili prijedlog zakona koji bi stopirao ulaganje novca na borbu protiv IS-a, sve dok Kongres ne donese novu dozvolu za korištenje sile.

Planiraju širenje intervencije na području Iraka i Sirije

Kompletni trošak američke vojne operacije u Iraku vrtoglavo je narasao od kolovoza, a očekuje se da će se taj trend nastaviti. Naime, upravo ovaj tjedan Bijela je kuća objavila pokretanje još 450 savjetnika za Irak, pa se sada cijelo vojno ljudstvo sastoji od čak tri i pol tisuće osoba.


Unatoč svim tim podacima, službene osobe u SAD-u naglasile su kako se ne radi o borbenim trupama te da je američka misija treniranje lokalnih snaga da se bore za svoj mir.

Još jučer je vrhovni general SAD-a najavio kako bi se intervencija ove zemlje u Iraku mogla još proširiti, a spominje se i seljenje vojnih trupa bliže prve crte kao buduća opcija. Postoji i mogućnost uspostavljanja mreže američkih baza u sjevernom Iraku.

 

 
 
 
 

Pročitajte više