SAD: Proruski separatisti su agresori na istoku Ukrajine

Foto: FAH

AGRESORI u sukobu na istoku Ukrajine su separatisti koje podržava Rusija, a ne oružane snage Kijeva, potvrdile su u ponedjeljak Sjedinjene Države prilikom susreta Njemačke, Francuske i Ukrajine.

Američka diplomacija je izrazila zadovoljstvo razgovorima u njemačkoj prijestolnici između ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Francoisa Hollandea o punoj provedbi sporazuma o prekidu vatre iz Minska, potpisanog u veljači.

Glasnogovornik State Departmenta John Kirby je rekao da ih i dalje zabrinjava nasilje na istoku Ukrajine. "Naša analiza i dalje pokazuje da su separatisti zajedno s ruskim snagama napadači, a ne ukrajinske snage".

"Osporavamo pokušaje Rusije da optuži Ukrajinu za napade. Ništa ne ukazuje da je Ukrajina vodila ofenzive na istoku zemlje", rekao je američki glasnogovornik.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko optužio je u ponedjeljak Rusiju da je poslala "velike vojne konvoje" na proruski separatistički istok, nekoliko sati prije summita u Berlinu s njemačkim i francuskim kolegama o ukrajinskoj krizi.

Pročitajte više