SAD i Iran: Upitno je možemo li prevladati ključne razlike

Foto: Hina

AMERIČKI državni tajnik John Kerry izjavio je u nedjelju kako još uvijek postoje značajne razlike između Irana i šest svjetskih sila u vezi sa spornim nuklearnim programom Teherana, s čime se suglasio i glavni iranski pregovarač.

"Očito je da još postoje ozbiljne razlike pa moramo vidjeli možemo li ostvariti neki napredak", rekao je Kerry uoči razgovora o Iranu s europskom povjerenicom za vanjsku politiku Catherine Ashton i šefovima europskih diplomacija koji su stigli na pregovore u Beč. Na tom tragu je i izjava glavnog iranskog pregovarača Abasa Arakčija koji je rekao "da spor oko svih glavnih i važnih tema ostaje".

"Nismo bili su stanju smanjiti razlike oko glavnih pitanja i upitno je možemo li", rekao je Arakči. Na sastanku s iranskim ministrom vanjskih poslova Džavadom Zarifom bit će i britanski, francuski i njemački ministri William Hague, Laurent Fabius i Frank-Walter Steinmeier. Njihovi ruski i kineski kolege neće doći na sastanak u Beču jer istodobno sudjeluju na sastanku skupine zemalja u razvoju BRICS - Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, no Moskva i Peking poslali su na sastanak u Beč visoke diplomatske dužnosnike.

Visoki diplomati iz Irana i šestorke (SAD, Francuska, Britanija, Njemačka, Rusija i Kina) pokušavaju do 20. srpnja postići sporazum o smanjenju iranskih nuklearnih aktivnosti u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija. Pregovori su zapeli na nekoliko ključnih pitanja, kao što je količina uranija koje će Iran prema sporazumu moći obogaćivati.

Pročitajte više