SAD i Rusija postigle dogovor o nacrtu rezolucije o Siriji, glasanje u Vijeću sigurnosti UN-a već danas?

Foto: Guliver image/Getty images

VIJEĆE sigurnosti UN-a pokrenulo je raspravu o nacrtu rezolucije o Siriji, kojom se sve kemijsko oružje u posjedu te zemlje želi staviti pod međunarodnu kontrolu, nakon što su se na jučerašnjoj sjednici SAD i Rusija napokon usuglasile oko nacrta rezolucije. Glasanje o usvajanju rezolucije tako bi se moglo održati već danas, kazali su diplomati iz New Yorka.

Sporazum o rezoluciji mogao bi značiti prekretnicu u dvoipolgodišnjim sukobima između članica Vijeća sigurnosti po pitanju rata u Siriji, a ujedno je i ključni korak koji će omogućiti provođenje ruskog plana predaje sirijskog kemijskog oružja pod međunarodnu zaštitu.

Podsjetimo, Kina i Rusija već su tri puta uložile veto na ranije nacrte rezolucije o Siriji.

Prema rezoluciji, Sirija se obvezuje na predaju cijelog arsenala kemijskog oružja koje posjeduje, a u nacrtu također stoji kako je upotreba kemijskog oružja u napadu 21. kolovoza kod Damaska, u kojem je poginulo više od 1400 osoba, ozbiljna prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti.

Istovremeno, istražitelji UN-a stigli su u Siriju, a nova istraga o korištenju kemijskog oružja u napadima na nekoliko lokac ija u zemlji trebala bi započeti početkom idućeg tjedna.

Pročitajte više