SDP-ov gradonačelnik želi cenzurirati Index

Foto: FAH

U PRVOJ godini svog gradonačelničkog mandata, najuspješniji SDP-ovac kojeg je Split ikada dao, nije Bog zna što napravio. Osim što je zbrinuo bataljon podobnih uhljeba u gradsku administraciju i gradske firme, Ivo Baldasar teško da se ičim drugim može pohvaliti. Prvu godišnjicu stolovanja u Banovini začinio je prigodno odlukom da Index više neće zvati na svoje događaje i legendarne briefinge, koji su valjda trebali pokazati da mediji i gradonačelnik dišu i misle složno i jedinstveno.

Tri dana smišljali što će odgovoriti zašto Index ne prima pozive iz Banovine

Tako, međutim, nije bilo na posljednjem briefengu, održanom prije dva tjedna, kada se Indexov novinar suprotstavio Baldasarovom poimanju antifašizma te ga upitao zašto vijećniku Jakovu Prkiću tri mjeseca nije pokazao račun iz Zrna soli, dokazom da je s gotovo 10 tisuća kuna "teškim" računom na račun Splićana počastio ministra Hajdaš Dončića.

Baldasar se u vijećnici "zahvalio", a onda lijepo u tišini i debeloj hladovini bivše komande Vojnopomorske oblasti naložio skidanje Indexa s liste primatelja elektronske pošte iz Grada Splita, na što nikada nije pomislio čak ni Kerum koji je s tim portalom imao itekakve obračune začinjene teškim riječima. Index o tome nije obaviješten nijednim slovom, a kada smo nakon prošlog petka shvatili o čemu se radi, na odgovor smo trebali pričekati tri dana i još jednom ponoviti upit zbog čega Index ne dobiva pozive iz gradonačelnikova Ureda.

Baldasar smišlja preodgoj za nepoćudne novinare: Nadamo se da će što skorije steći uvjeti...

"Vrijeđanje, neprimjereno i neprofesionalno ponašanje" stajalo je Index Baldasarove pozivnice, tako je iz Banovine pojašnjeno s napomenom da se nadaju da će se što prije steći uvjeti da nas gradonačelnik ponovno zove kada misli nešto kazati i napraviti. Ne zna se kako će se steći uvjeti, da li se misli na već sa njegove strane predloženo zatvaranje u kutiju, lobotomiranje, preodgoj, gulag u Sibiru, turistički obilazak Golog otoka, druženje s antifašistima iz Rafaela viteza Bobana ili što slično, jer pokazuje se da je Baldasar vrlo nesklon čuti kritiku i drukčije mišljenje.

Veterana Capu izbacio iz SDP-a jer ga je prozvao da je Domovinski rat proveo u Italiji

Tako je, recimo, iz SDP-a izbacio veterana Vinka Bajrovića Capu, jer ga se drznuo podsjetiti da je Domovinski rat proveo u Italiji. Gradski SDP unisono je stao uz svog vožda, Capi šut karta, odlučili su, no vrh stranke nije im dao za pravo tako da je Bajrović unatoč svemu i dalje član SDP-a na sav užas Baldasara i njegovog odanog tima s Bačvica.

I to pokazuje koliko u stranci ozbiljno doživljavaju Baldasara koji, međutim, reda politički uspjeh za uspjehom. Kada dogodine uđe u Sabor, imat će hat-trik, kakvim se nijedan drugi SDP-ovac u Splitu neće moći pohvaliti. Šef partije, gradonačelnik, zastupnik. Prvog šefa splitskog SDP-a Marina Jurjevića Baju gledali smo kako vodi organizaciju 20 godina, Baldasar će najmanje toliko.

Gradonačelnik koji ne promisli što govori

Zvuči to nevjerojatno, jer nismo baš uvjereni da Baldasar zna što govori. U ovih 12 mjeseci toliko je puta nešto rekao pa porekao da su se mnogi upitali promislili li on to što kaže. Brodove najprije nije htio vezivati na Zapadnoj obali pa se pokolebao i odlučio drugačije. Skeji i bojovnicima iz Rafaela viteza Bobana čestitao je pobjedu nad antifašizmom, što je normalno, u HOS-ovoj bojni dočekano ovacijama, poslije se pravdao da se zabunio. Ima deset dana da je rekao da će sam postaviti direktora Turističke zajednice jer ima ovlasti po zakonu, a onda je, nakon što su mu novinari pod nos poturili članak 58. Statuta Turističke zajednice koji uvjetuje natječaj, a gradonačelnika u biranju direktora ni ne spominje, rekao da će natječaj ipak raspisati...

Za pet dana Baldasar zaboravi gdje je bio

Mogli bi tako do unedogled, a stvar je zaista ozbiljna jer Baldasar ne samo da ne misli kada govori, već ni ne vidi i ne čuje. Premda je na fotografijama s otkrivanja spomenika 9. bojnoj HOS-a govor održao sa zastavom na kojoj je ispisano ime Pavelićevog zapovjednika, samo pet dana kasnije, uvjeren je da nikakve takve zastave nije bilo. Samo pet dana kasnije zaboravio je i da je pukovnik Skejo u govoru pozdravio sa Za dom spremni te da je i on zapljeskao, doduše, s malim vremenskim odmakom u odnosu na župana Zlatka Ževrnju i ostatak ekipe. 

Doista, koji je put nemoguće uopće i shvatiti što Baldasar govori. Kako razumjeti kada netko kaže da preuzima političku odgovornost za svako novo radno mjesto koje usto treba i odobriti i onda ustvrdi da ne zna tko se zaposlio na to radno mjesto? Uopće, samo pitanje zna li tko se zaposlio tu i tu, dovoljno da je Baldasaru digne tlak kao krajnje neprimjereno i neprofesionalno. Vjerojatno ga i vrijeđa, samo što dosad nismo znali da su stvari otišle toliko daleko. 

Baldasar kada ostane bez argumenata kaže: Lažeš

Kada ostane bez argumenata, Baldasar svojim oponentima poput Cape ili medijima poput Indexa govori da lažu. Kada ga se pita što je slagano, onda se smijulji i šuti. Index laže, a nikada ni slovo demantija od Baldasara?! Nama se takav način komunikacije učinio bijednim i jadnim pa smo tako i rekli Baldasaru, na što je tražio da ponovimo pa je rekao da će tužiti jer ima svjedoke. Kada smo ga opet upitali što smo slagali, samo je kratko procijedio: "Račun..."

Račun iz Zrna soli bio je fatalan za medijske i građanske slobode u Splitu

Taj račun iz Zrna soli pokazao se tako fatalnim za medijske i građanske slobode u Splitu. Dok se nismo postavili na glavu, Baldasar nije htio vijećniku Prkiću pokazati kako su podijelili račun na tri dijela, ni nakon tri mjeseca čekanja, ni nakon tri upita. Račun Zrna soli jače se čuvao u tajnosti od Kuretovih aneksa za Spaladium arenu, što je, dakako, neusporedivo i samo pokazuje na što je spala uprava drugog grada u Hrvatskoj.   

"Tebi je račun najvažniji", pojadao se Baldasar kada smo ga pitali zašto nije pokazao Prkiću račun.

"Dajte nešto drugo, neka konkretna postignuća pa da o tome pričamo", predložili smo. No, u tom resoru Baldasar je manjkav, godinu dana je sanjao dizalice, zapošljavao dva do tri podobna dnevno, osnovao gradsku agenciju za uhljebljivanje kolega iz Atlasa, otišao na par besplodnih izleta po Europi, dobro ručavao i slao pročelnike da obijaju brave u po noći i izbacuju umjetnike iz Podruma pa, eto, nije ostalo previše vremena da se štogod konkretno i napravi. Cenzura Indexa zaista je šlag na torti Baldasarovog mandata. Evala Ivo i neka ti bude sa srećom.

Duka: Baldasar nije u pravu, Miljušu mora bit omogućen rad

"Da, splitski gradonačelnik obavijestio me pismenim putem kako ne želi obavještavati novinara Miljuša o službenom protokolu grada Splita. Još uvijek nisam odgovorio na njegov stav, no moj je stav poznat. Tako nešto je nemoguće", rekao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka. Naime, Duka kaže kako je nemoguće udovoljiti Baldasaru te da se mora držati Zakona o medijima i pravu na pristup informacijama.

"Bez obzira na razmirice i na ljutnju gradonačelnika novinaru Miljušu mora biti omogućen nesmetan rad. Sve informacije javne uprave moraju biti svim novinarima jednako odnosno ravnopravno dostupne", rekao je Duka za Index dodajući da se gradonačelnik žalio zbog ponašanja novinara. Duka kaže kako se ne sjeća sličnog primjera od kada je predsjednik HND-a, odnosno da se neki od predstavnika lokalne vlasti žalio na ponašanje novinara.

"Imali smo dosta primjera da se uredbe svjesno krše i da se novinarima ne daju podaci. Imao sam i žalbu zagrebačke policije koja se žalila na jednog novinara. No, ovakav zahtjev prvi puta vidim", kaže Duka na kraju.

SEEMO: Ovo je korak nazad

Reagirala je i organizacija medija jugoistočne Europe (SEEMO) i to preko svog ureda u Beču.

"Ovo je korak nazad kada govorimo o slobodi informacija. Kao javna ustanova, a to svakako jest uprava grada Splita, oni moraju biti otvoreni prema svim medijima. Gradonačelnik Splita mora je prihvatiti kritike novinara Miljuša", rekao je Oliver Vujović glavni tajnik SEEMO-a dodajući da se gradonačelnik Splita ogriješio i o zakone Hrvatske kada je Miljušu uskratio informacije.  

Pročitajte više