Šaka u oko: Projekt Kerumovog arhitekta Jeramaza zauvijek će izmijeniti vizuru Korčule!

VIZURA grada Korčule kakvu znamo nepovratno nestaje. Na brežuljku iznad starog grada niče megatrgovački centar! I to kakav. Da bi se počeo graditi, trebalo je iskopati 40 tisuća kubika zemlje! Situacija je posebno nezgodna s obzirom da Korčula kandidira za listu Unescove svjetske kulturne baštine. 

Gradska vlast projekt Potok započela je prije sedam godina sa Željkom Kerumom. Izgled ovog mastodonta čedo je njegovog kućnog arhitekta i splitskog gradskog vijećnika Zorana Jeramaza. Kako se prije dvije godine Kerum povukao s juga, s projektom Potok nastavio je Tommy. Premda je završetak bio planiran za početak svibnja, gradonačelnik Korčule SDP-ovac Mirko Duhović kaže da će sve biti gotovo do početka srpnja.

Gradonačelnik Korčule: S projektom Potok riješit ćemo problem parkinga

Unatoč tome što su mnogi Korčulani zgroženi preizgrađenošću projekta i njegovom potpunom dominacijom nad krajobrazom, gradonačelnik Duhović pun je hvale za javno-privatno partnerstvo s trgovcima iz Splita.

"Građevinska dozvola je riješena, sve se radi po zakonu. Sa ovim objektom teškim 10 milijuna eura Korčula će konačno riješiti sve probleme s parkingom. U samom objektu dobit ćemo 300 parkirnih mjesta, još 60-ak će ih se naći u blizini. Grad će postati vlasnik garaža, investirao je zemlju, dok će partner na otprilike polovici prostora od 13 tisuća kvadrata dobiti trgovački centar i ostale popratne sadržaje. Korčula sama ovako nešto nikada ne bi mogla sagraditi. To je zapravo protuvrijednost tri naša godišnja proračuna. Imali smo neke pritužbe oko projekta, koji je, međutim, prošao javnu raspravu i prezentacije. Ali znate kako je, uvijek kada se radi u prostoru, ispadne problem. Bit će puno bolje kada se fasada oboji. Boje su usklađene sa zahtjevima konzervatora. Objekt je slomljen i iznad nijedne ceste nije viši od četiri metra", kaže gradonačelnik Duhović.

Kako će centar preživjeti van sezone?

Projekt je nesumnjivo iznimno ambiciozan, baš onako u Kerumovom vizionarskom duhu, no mnogi Korčulani se pitaju tko će sve te sadržaje koristiti i plaćati kada prođe sezona koja još uvijek traje samo dva mjeseca. Kada turisti odu, dobro je znati da će u poslovnom centru Potok imati na raspolaganju urara, zlatarnu, dućane mobitela, obuće, odjeće, sportske opreme, knjižnicu, tržnicu... Tu bi se trebalo zaposliti 60-ak ljudi, no ostaje pitanje komercijalne isplativosti van sezone. Kao i projekt sam po sebi. Mnogima djeluje kao šaka u oko.

Građevinska inspekcija: Sve je u redu

Građevinska dozvola izdana dok je ministarstvo graditeljstva vodio Korčulanin Branko Bačić, inače, dugogodišnji načelnik Blata. Pitali smo danas Ministarstvo graditeljstva je li zaista sve u redu s projektom jer su nam se neki Korčulani požalili da je izašao van gabarita. Možda im se samo učinilo. Arhitekt Jeramaz voli, naime, konkretno i veliko, kao što smo se mogli već uvjeriti na primjeru Kerumovog Jokera. 

Evo što su nam odgovorili u Ministarstvu. "Investitor Tommy d.o.o. prijavio je građevinskoj inspekciji početak građenja poslovnog prostora s parkiralištem 5. listopada 2011. godine. Po prijavi je obavljen inspekcijski pregled na početku gradnje. Investitor za građenje posjeduje građevinsku dozvolu od 24. kolovoza 2011. godine. Građevinska inspekcija nije zaprimila prijavu koja bi ukazivala na eventualne nepravilnosti u gradnji", odgovoreno nam je u Ministarstvu.

HDZ: Moglo se riješiti s više senzibiliteta za okoliš

Htjeli smo čuti i korčulansku oporbu. Šef gradskog HDZ-a Josip Podbevšek nije baš htio previše ulaziti u temu, jer je liječnik, a ne arhitekt, ali ipak drži da se rješenju problema parkinga moglo pristupiti s više senzibiliteta i brige za okoliš.

"Mislim da se to moglo riješiti terasastim parkinzima, a ne ovako glomaznim projektom. HDZ nije imao nešto posebno protiv, ali znam da su se konzervatori bunili. Sada je sve po zakonu, samo što čujem da su radnici napustili gradilište", kratak je bio Podbevšek. 

Pročitajte više