Sanacijski upravitelj: Situacija u KBC Rijeka je kritična!

Foto: KBC Rijeka

SANACIJSKI upravitelj Kliničkog bolničkog centra (KBC) Rijeka Herman Haller upozorio je prilikom današnjeg potpisivanja ugovora o ulaganju 200.000 kuna u poboljšanje sanitarne infrastrukture da je situacija u KBC-u kritična tako da se više ne može čekati s objedinjavanjem riječke bolnice na jednoj lokaciji.

Ugovor su potpisali primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i Haller koji je istaknuo da će se tim sredstvima urediti dotrajali sanitarni čvorovi i vodovodna vertikala na odjelu nefrologije na lokalitetu Sušak.

Haller tvrdi da riječki KBC ima najgora građevinska i tehnička rješenja u zemlji

Svaka pomoć je dobrodošla, rekao je Haller, jer cjelokupno bolničko osoblje, od profesora i liječnika do medicinskih sestara i tehničara, nadljudskim naporima nastoji rješavati banalne probleme kao što su curenje vode ili kvarovi na dizalima. Nemoguće je raditi na tri lokaliteta i obavljati suvremene medicinske poslove, kazao je.

Haller tvrdi da riječki KBC ima najgora građevinska i tehnička rješenja u zemlji, te da je godinama neprimjereno održavan. Projekt objedinjavanja KBC-a u novoj sveučilišnoj bolnici postoji već 13 godina, a glavnina radova još nije pokrenuta.

Županija od 1993. godine uložila u KBC Rijeka više od 104 milijuna kuna


Komadina je izvijestio da je u više navrata razgovarao s ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem koji ga je uvjeravao da će sljedeće godine početi radovi na novoj bolnici. U troškovima će s 10 posto sudjelovati lokalna zajednica, odnosno grad Rijeka i županija, a ostalo će osigurati država, rekao je Komadina.

Obećano mi je da se KBC Rijeka neće zaboraviti ni pri nabavci kapitalne opreme, te je u tijeku nabavka višeslojnog CT uređaja, rekao je župan.

Županija je od 1993. godine, uključujući i razdoblje od 2002. do 2010. godine kad je bila obvezna financirati KBC putem decentraliziranih sredstava, uložila u KBC Rijeka više od 104 milijuna kuna.

Komadina je obećao da će se zalagati za nastavak ulaganja u KBC iz županijskog proračuna svake godine, unatoč tome što Primorsko-goranska županija nije osnivač te ustanove.

Pročitajte više