Sanader o WikiLeaksu: Nije točno da sam dao ostavku zbog prijetnji mafije da će mi ubiti obitelj!

IVO SANADER novinarima je ispred sudnice na Županijskom sudu u Zagrebu, gdje se održava ročište u slučaju MOL-a, kratko kazao kako nije točno ovo što je objavio Wikileaks. "Ništa od toga nije istina", kratko je kazao.

Wikileaks: Sanader je otišao jer je mafija prijetila da će mu pobiti obitelj

U mailovima američke privatne obavještajne agencije Stratfor, a koje je objavio WikiLeaks, našao se i ona u kojem je analitičar Marko Papic svoju centralu u SAD-u izvijestio zašto je s premijerskog mjesta otišao Ivo Sanader.

"Izvor nam je rekao da je hrvatski premijer Ivo Sanader dao ostavku zbog organiziranog kriminala. U osnovi, imao je neki tekući posao s lukom Ploče, gdje bi Hrvatska trebala graditi LNG terminal. Povezao se s organiziranim kriminalom, a oni su mu rekli da bira: da se povuče iz politike ili će mu početi ubijati članove obitelji. Slijedio je njihove naredbe", napisao je Papic 17. rujna 2009. godine u mailu Eugeneu Chausovskyju iz Stratfora.

"Hrvatska ima moćniju mafiju od Srbije"

Kao izvor je naveo švedskog političara dobro povezanog sa švedskim ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom i dobrim vezana na Balkanu. Papic u svom mailu nastavlja kako je i ranije pisao da Hrvatsku "apsolutno vodi organizirani kriminal".

"Problem je što su građanski ratovi u Jugoslaviji ostavili strašne posljedice na cijelu regiju, zbog čega su ratni profiteri mogli nastaviti organizirani kriminal i nakon rata", piše Papic te dodaje kako i Srbija ima organizirani kriminal, ali "da on nije moćan kao u Hrvatskoj, jer je ubojstvo premijera Đinđića državi dalo povod da očisti veći dio jako moćnog organiziranog kriminala".

Eugene Chausovsky je napisao da je ta poruka "interesantna roba". "Dio oko Sanadera je ludio (iako očekivano), napisao je 2. listopada 2009. godine u odgovoru Chausovsky. WikiLeaks je ovih dana objavio 5 milijuna mailova američke privatne obavještajne službe Stratfor.

Pročitajte više