Sanader ostaje u Remetincu, odvjetnici najavili ustavnu tužbu

Foto: FAH

IVO SANADER ipak neće izaći na slobodu. Županijski sud u Zagrebu odlučio je Sanadera zadržati u pritvoru u Remetincu.

Sanaderovi odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović su, podsjećamo, tražili da se bivšeg premijera i šefa HDZ-a pusti na slobodu nakon odluke Ustavnog suda kojom je ukinuta presuda za afere Hypo banka i Ina-MOL.

Predmeti se ne mogu zbrajati

Sanaderova obrana pozvala se na odredbu zakona koja propisuje da optuženik u istražnom zatvoru ne može provesti više od tri i pol godine. Sanader je u Remetincu već gotovo četiri godine, što dosad nije bilo upitno jer je na snazi bila pravomoćna presuda koju je Ustavni sud u međuvremenu ukinuo i vrati proces na početak.

No, Županijski sud u Zagrebu odlučio je da rokovi istražnog zatvora u Sanaderovom slučaju ipak nisu istekli. Prema tumačenju suda, Sanader može ostati u istražnom zatvoru zato što je pritvaran po više osnova u različitim predmetima. Sanaderovi odvjetnici u žalbi su naveli da njihov klijent mora izaći na slobodu jer je kumulativno proveo više od tri i pol godine u Remetincu, odnosno zbrajali su vrijeme provedeno u pritvoru po različitim osnovana. Sud smatra da to nije ispravno tumačenje zakona.

"U konkretnom slučaju radi se o takvom kaznenom djelu za koji je maksimalan istražni zatvor dvije godine. No, tu još postoji tzv. pravna  računica, obzirom da je u ovom predmetu istraga bila produljena za šest mjeseci, a donijeta je i nepravomoćna sudska presuda, onda se ti rokovi produljuju i u konkretnom slučaju mogu trajati maksimalno tri godine", rekao je glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić.

Podnose tužbu Ustavnom sudu


Zbog stava suda da se vrijeme provedeno u pritvoru zbog različitih predmeta ne može pribrajati, Sanaderovi odvjetnici najavili su podnošenje ustavne tužbe.

"Bez obzira što se radi o različitim predmetima, proteklo je vrijeme koje okrivljenik najduže može biti u zatvoru. Protiv njega se trebao voditi jedinstveni predmet. On je lišen slobode, ovo je kršenje njegovih osnovnih ljudskih prava", poručili su Sanaderovi odvjetnici.

"Smatramo da se mogu zbrajati osnovi izdržavanja zatvorske kazne i istražnog zatvora. Držimo i da je tužiteljstvo od početka svjesno krenulo u paralelne postupke - trebao se voditi jedinstveni postupak protiv Sanadera, a ne šest odvojenih istraga. To je učinjeno upravo kako bi došlo do sadašnje situacije da Sanader bude lišavan slobode po pojedinim predmetima i različitim osnovama, pa mu onda iz formalnih razloga odbiju zahtjev. Zato ćemo ići na Ustavni sud", kazao je Prodanović.

"Držimo da je to kršenje njegovih  temeljnih ljudskih prava. Ako niti u jednom predmetu nema pravomoćne presude, a trenutno ih nema, nakon proteka zakonskog roka od oko tri godine Sanader treba biti na slobodi", dodala je Sloković. Dodali su da mu za odluku suda još nisu javili. Sanader, naime, nije bio na ročištu pa nije mogao iz prve ruke saznati izlazi li na slobodu ili ostaje u Remetincu.

U tijeku suđenje za Planinsku, uskoro novi proces za afere Hypo i Ina-MOL

Bivšem premijeru u tijeku je suđenje zbog slučaja Planinska, ali je sredinom lipnja taj postupak odgođen do sredine jeseni zbog pogoršanja njegova zdravstvenog stanja.

Nakon što mu je ukinuta pravomoćna presuda u slučajevima Hypo i Ina-MOL, pripremno ročište za ponovljeno suđenje Sanaderu zakazano je za početak rujna.

Pročitajte više