Santini: Dobro će biti ako nam BDP ove godine ozbiljnije ne padne

Screenshot: HRT

EKONOMSKI analitičar Guste Santini kazao je kako u 2015. godini ne očekuje da neće biti gospodarskog rasta.

"Dobro će biti ako nam BDP ozbiljnije ne padne, jer će se nastaviti daljnja kriza kredita i osiromašenje građana a tu je i loša porezna reforma", rekao je Santini u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

>Lalovac: Proračunski deficit u 2014. godini 12,8 mlrd kuna, manji je nego se očekivalo

Kazao je kako proračun mora biti osnovno sredstvo ekonomske politike.

"Proračun nije dobar ni ako je probijen, niti ako su ostvarene uštede, jer to pokazuje da nije dobro planiran", istaknuo je Santini.

Predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo Ivo Jelušić žali što se u javnosti vijest o uštedama u proračunu ne može primiti s optimizmom.

"Materijalni troškovi su bitna stavka, spustili smo ih na razinu iz 2007. godine. Zar to nije za pohvalu", upitao je Jelušić koji na 2015. godinu gleda s puno optimizma zbog rasta industrije i izvoza, pada nezaposlenosti te očekivanih rezultata mini reforme.

Ministar turizma Darko Lorencin kazao je kako će za dan, dva biti predstavljeni fizički podaci o dolascima i noćenjima turista za cijelu 2014. godinu.

"Ukoliko oni pokažu rast, možemo očekivati financijski rezultat kao i 2008. godine", rekao je Lorencin u emisiji Otvoreno.

Ministar je također kazao kako su u posljednjih šest mjeseci uštede u proračunu učinjene na plaćama i troškovima u ministarstvima.
 

Pročitajte više