Prihodi od turizma u devet mjeseci 6,77 milijardi eura

Prihodi od turizma u devet mjeseci 6,77 milijardi eura

Foto: HTZ / Ivo Pervan

PREMA podacima Hrvatske narodne banke (HNB), u prvih devet mjeseci 2014. godine prihodi od turizma iznosili su 6,77 milijarde eura, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 2,5 posto ili 168 milijuna eura.

Udio prihoda od putovanja - turizma u ukupnom BDP-u iznosio je u tom razdoblju 20,9 posto, što u odnosu na isti period 2013. predstavlja blagi rast udjela od 0,7 postotna boda, objavilo je Ministarstvo turizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon rasta prihoda u prvom i drugom tromjesečju, u trećem tromjesečju 2014. godine, odnosno od srpnja do rujna ostvaren je ponovni rast te je zabilježeno 4,65 milijardi eura, što je u odnosu na prošlu godinu 2,8 posto ili 128 milijuna eura više.

"Ostvareni prihodi od turizma u prvih devet mjeseci vrlo su dobri. Porast fizičkih pokazatelja, odnosno dolazaka i noćenja je kao što smo očekivali, popraćen porastom prihoda od turizma. U periodu od srpnja do rujna, odnosno u trećem kvartalu 2014. ostvareno je više prihoda nego u istom periodu 2013., a što je čak i iznad rezultata ostvarenih u trećem kvartalu rekordne 2008. godine. Ostvarene brojke me svakako kao ministra turizma izuzetno vesele jer pokazuju kako je turistički sektor naše zemlje sve snažniji, odnosno da je Hrvatska u svjetskim razmjerima sve konkurentnija destinacija. Također, ove brojke su dokaz kako aktivnosti i mjere koje provodi privatni i javni sektor imaju pozitivan utjecaj na turizam, pa tako i cjelokupno gospodarstvo naše zemlje. U konačnici, ova turistička godina je po dosadašnjim pokazateljima uspješna, a vjerujem da će godišnji fizički i financijski pokazatelji potvrditi uspjeh turističke 2014. godine“, komentirao je ministar turizma Darko Lorencin.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara